Последни новини
Home / Законът / Манолова: Някои промени в изборното законодателство откровено нарушават правата на избирателите

Манолова: Някои промени в изборното законодателство откровено нарушават правата на избирателите

Defakto.bg

Омбудсманът Мая Манолова заяви, че част от предложенията за промени в изборното законодателство  не решават проблеми, а са в посока да  ограничат правата на избирателите.  Една  от изключително  притеснителните идеи е  за необжалваемостта на решения на избирателни комисии.

„Прехвърлянето на съдебния контрол по места – вместо ВАС да се произнася като касационна инстанция за актовете на ЦИК, сега това ще се преценява от местните административни съдилища. Това гази Конституцията, нарушава принципа на правовата държава, правото на защита. Няма да се поколебая, ако това предложение стане факт, да го атакувам пред Конституционния съд“, декларира Мая Манолова. Според нея изключително притеснително е предложението за обезсмисляне на преференцията.

Интересите на избирателите са различни, категоричен бе омбудсманът. Манолова определи като абсурден дебата за процедурата за подмяна състава на ЦИК. Според нея има достатъчно време до европейските избори, за да може да започне работа нова ЦИК:  “Винаги, когато в последния момент са променяни изборни правила, това обикновено наказва тези, които ги променят”.

Мандатът на ЦИК изтича на 21 март и няма съмнение, че комисията би действала извън закона, без изричното й подновяване, смята и конституционалисти.

Омбудсманът коментира и Концепцията за интеграция на ромите на вицепремиера Красимир Каракачанов. Според нея стратегически документ не може да бъде насочен към един етнос. Тя би подкрепила част от мерките, но ако те са насочени към всички, не само към ромите.

В момента нямам никакви намерения да сменям работата си, отговори  Манолова на въпрос на БНР дали смята да участва в някой от предстоящите избори. Тя не изключи възможността обаче да си промени намеренията:  „Отношенията ми с институциите, с властта стават все по-обтегнати. Не им харесва това, че не спестявам никому нищо. Смятам да продължа в този дух – това е ролята на омбудсмана – да защитава гражданите и да атакува всяко решение, което ги ощетява, и да не мълчи пред нито една несправедливост в обществото. Ще си върша работата, ако ме оставят да си върша работата. В момента, в който това стане безсмислено, когато всяко мое предложение бива бламирано и атаките продължават, мога и да преосмисля намеренията си. … Каузата на справедливостта и правата на хората е моя кауза, независимо в какво качество я защитавам“.

Мандатът на Манолова изтича през юли следващата година. Пред БНР тя заяви, че  очаква да започнат да й се поставят условия преди евентуален втори мандат и не очаква подкрепа за такъв от всички парламентарни групи.

About De Fakto

Проверете също

Задържан и обвинен е мъж за смъртта на 46 -годишна жена вследствие на побой  

Софийска градска прокуратура привлече като обвиняем А.С, на 56 г., по досъдебно производство за причиняване …

356 кандидати се явиха на писмен изпит за 7 младши съдии

356 кандидати от общо допуснати до участие 531 се явиха днес на писмен изпит в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.