Последни новини
Home / Законът / Проверяват наша банка за милиони евро от Венецуела по сметката на адвокат

Проверяват наша банка за милиони евро от Венецуела по сметката на адвокат

Defakto.bg

Българските служби проверяват „малка“ българска банка заради парични преводи в големи размери от Венецуела.  Това стана ясно от изявление на главния прокурор Сотир Цацаров след среща в Министерския съвет при премиера с участието на американският посланик Ерик Рубин,  и председателят на ДАНС Димитър Георгиев. Информацията за парични преводи от държавната петролна компания на Венецуела към доверителна банкова сметка в България е получена от САЩ.

Титулярът на преводите е адвокат с инициали  Ц. Ц. (според медии) , който по Закона за адвокатурата е открил доверителни сметки, в които е съхранявал парите, каза главният прокурор. Става дума за милиони евро, а  титулярят бил с няколко гражданства, живеел в различни държави и в момента не е в България, заяви шефът на ДАНС Димитър Георгиев.

Част от средствата са били превеждани от България по банкови сметки в други държави.   Установени са преводи, които действително са били извършвани от Държавната петролна компания на Венецуела в тези сметки, след което са били извършвани други преводи, в резултат на което част от средствата са били изнесени от тези банки и са били трансферирани в банкови сметки в други страни, каза Цацаров. От думите му се разбира, че основанията за плащанията са различни, като се посочвало финансиране на венецуелска спортна федерация, закупуване на храни за Венецуела и т.н.

Българската банка не е заподозряна за участие в схемата, тъй като сметките са редовно открити, но в момента се извършва пълен мониторинг и проверка на ДАНС, след което прокуратурата ще реши дали да започне разследване за пране на пари, каза още главният прокурор.  Останалите средства в сметката, които са в немалък размер, са запорирани, за да не изтичат средства, добави той.

Цацаров обясни още:  По реда на Закона за адвокатурата адвокатът има право да открива доверителни сметки, в които се съхраняват сметки за негови клиенти. В конкретния случай е използвана точно такава сметка, за да бъдат открити доверителни сметки, по които да постъпват пари от Венецуела и от тях да бъдат правени преводи на различни основания, нямащи нищо общо с адвокатската дейност, към банки на други страни.

“ Когато има пълна картина за преводите и за всички сметки, „най-вероятно ще се пристъпи към наказателно производство за пране на пари“, посочи още Цацаров.

ДАНС работи в момента и по това да бъде извършена проверка в мащабите на цялата банкова система по отношение на това, извършвани ли са и други преводи, тъй като информацията, която е получена от САЩ, в конкретния случай касае конкретната банка. Но сме задължени да проверим и всички останали банки за преводи от Венецуела и след това за преводи от български банки навън, каза Цацаров.

По -късно сайтът Биволъ обяви, че  Инвестбанк е банката, през която са минавал паричния поток от Венецуела, а сметките са били на  името на адвокат Цветан Цанев, който стои зад Булгаргеомин ДЗЗД, отвлякла либийския танкер БАДР. Ползвал се с височайши протекции. Сайтът е  потвърдил информацията от два независими източника от България и от чужбина.

 

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

Общото събрание на адвокатите поиска спешни законодателни промени за адвокатските възнаграждения За мен е привилегия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.