Последни новини
Home / Законът / Чужденци с валидно разрешение за пребиваване ще влизат в страната без виза

Чужденци с валидно разрешение за пребиваване ще влизат в страната без виза

Defakto.bg

Правителството е приело оперативна и законодателна  програма за периода 1 януари – 30 юни 2019 г.

Правителството е одобрило проектозакон за изменение и допълнение на Закона за чужденците в Република България.  С новите промени се създава възможност, чужденец с валидно разрешение за продължително, дългосрочно или постоянно пребиваване у нас да може да влиза в страната без виза.

Предлаганите поправки изчистват и досегашните административни тежести по отношение на пребиваването на висококвалифицирани и сезонни работници. Според досега действащия закон, при смяна на работодателя в периода на пребиваването им у нас, сезонните работници трябва  да кандидатстват за нова виза за дългосрочно пребиваване.

Уреден е и статутът за пребиваване на непридружени деца-чужденци чрез издаване на разрешение за продължително пребиваване в страната до навършване на пълнолетие. Прецизират се правомощията на компетентните държавни структури по отношение на грижите, които се полагат за тях, сочи съобщение на пресслужбата на МС.

Предвидени са допълнения и изменения и в Закона за български документи за самоличност и в Закона за влизането, пребиваването  и напускането на Република България на гражданите на ЕС, които не са български граждани, и членовете на техните семейства.

В Закона за български документи за самоличност  се въвежда нов вид документ, който ще се издава на децата-чужденци, предвиден е срок за издаването и за пребиваването на чужденци.

В закона за пребиваването в България на граждани на ЕС е установена липса на правна уредба за издаване на удостоверения за пребиваване на членовете на семейството на български граждани, упражнили правото си на свободно движение, както и за възможността да се откаже право на пребиваване на територията на страната ни в случай на установено и доказано фиктивно съжителство и фиктивен брак.  Приетият документ ще бъде предложен за разглеждане и приемане от Народното събрание.

Министерският съвет е приел оперативната и законодателната си програма за периода 1 януари – 30 юни 2019 г.

Оперативната програма предвижда да бъдат разгледани 29 проекта на подзаконови нормативни актове от компетентността на Министерския съвет , а според законодателната ще  бъдат разгледани общо 30 предложения за законопроекти.  За 24 от тях са изготвени частични предварителни оценки на въздействието, а за 6 предложения за нови закони ще бъде извършена цялостна предварителна оценка на въздействието.

Съгласно разпоредбите на Закона за нормативните актове и Устройствения правилник на Министерския съвет и на неговата администрация, програмите ще бъдат публикувани заедно с извършените частични предварителни оценки на въздействието на Портала за обществени консултации www.strategv.bg.

 

About De Fakto

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.