Последни новини
Home / Законът / Домашен насилник влезе в ареста по сигнал на асоциация „Анимус“

Домашен насилник влезе в ареста по сигнал на асоциация „Анимус“

Defakto.bg
Адвокат Наташа Добрева

По сигнал на клиенти на кризисен център „Св. Петка“ на Асоциация Анимус , Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство за системни закани с убийство на малолетно дете и майка му (чл. 144 от НК). Разследването изрично е  възложено на разследващ полицай от централното управление на Столична дирекция „Полиция“, с указания същото да не се превъзлага на районно полицейско управление.

Извършителят, с когото пострадалите са живели в общ дом, е привлечен като обвиняем и е поискана най-тежката мярка за неотклонение. Софийска районна прокуратура обоснова искането така: „престъплението е деяние извършено в условията на продължавано престъпление, като са отправени закани за убийство както към пострадалата Х. така и спрямо нейния малолетен син. Тези закани са отправени в условията на системно насилие с психически и физически тормоз. Макар обвиняемият да има претенции, че личния му живот следва да си остава личен, то темата за съществуващото домашно насилие е с доста широк отзвук в последните години, като води до трагични последици.

Софийски районен съд уважи искането и постанови „задържане под стража“, със следните мотиви: Налице е и реалната опасност обвиняемият да извърши престъпление по отношение на пострадалата Х. Действително, няма данни след настаняването на Х. и децата в кризисния център обвиняемият да ги е притеснявал, респ. нарушавал издадената заповед за назабавна защита …. Тези обстоятелства обаче сами по себе си не намаляват обществената опасност на дееца и деянието. … По делото са налице данни за системен тормоз осъществяван от страна на обвиняемия по отношение на Х. и …годишния й син. Деянието е осъществено при условията на продължавана престъпна дейност, с упоритост на умисъла и чувство на безнаказаност. Изложеното по-горе формира у съда убеждение, че ако спрямо обвиняемия не бъде взета мярка за неотклонение „задържане под стража“, съществува реална опасност същият да извърши престъпление.“

Безупречните действия на властите по това дело се явяват дълго чакано разбиране на домашното насилие, първо, като престъпление срещу децата и второ, като престъпление, което изисква спешни мерки за закрила на пострадалите поради сериозен риск за здравето и живота им, посочва адвокат Наташа Добрева.

About De Fakto

Проверете също

„Артекс“ загуби общо 200 000 лева претенции срещу протестиращи за изграждането на „Златен век“

ВКС  отхвърли искането на инвеститора  за касационно обжалване на решение на АС – София, „оправдало“ …

Иван Демерджиев: Прокуратурата не обича да разследва онези, които управляваха до служебните кабинети

МВР се чисти от нарушители В много бърз порядък ще бъдат проведени дисциплинарни производства срещу двамата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.