Последни новини
Home / Законът / Рекорди: 15 години се точи наказателно производство за грабеж на GSM, погива по давност

Рекорди: 15 години се точи наказателно производство за грабеж на GSM, погива по давност

Defakto.bg

Дело за грабеж на мобилен телефон „Сименс Ес 45”  (по чл. 198, ал. 1 НК), приключило 15 години, 1 месец и 22 дни след образуването му, е рекордьор по мудно правосъдие при поредна проверка на Инспектората. В крайна сметка наказателното производство е прекратено поради изтекла абсолютна давност.

Проверката е била извършена в периода 1 октомври – 31 декември 2018 г. и е обхващала 145 заявления от граждани за забавени дела.

102 от заявленията за нарушаване на правото на разглеждане и решаване на делата в разумен срок по глава Трета „а” от Закона за съдебната власт (ЗСВ) са основателни – 34 са по наказателни дела, 68 са по граждански, търговски и административни дела.

По информация от Министерството на правосъдието за този период са сключени 62 споразумения, по които общата изплатена сума за обезщетения е 97900 лв. Максималният размер на обезщетението, предвиден в ЗСВ, е 10 000 лв.

Съобщението на Инспектората за конкретното дело:

„Наказателното производство за грабеж по чл.198, ал. 1 от Наказателния кодекс е започнало през май 2003 г. и е приключило през юли 2018 г. – с окончателно решение на Софийския градски съд, с което постановената от Софийския районен съд присъда е отменена и наказателното производство е прекратено поради изтичане на абсолютната погасителна давност за наказателно преследване.

Досъдебната фаза на производството е продължила 8 години, 1 месец и 8 дни. Делото е било спирано 4 пъти за период от общо 1 година, 6 месеца и 26 дни поради невъзможност да бъде разпитан важен свидетел. Връщано е шест пъти за допълнително разследване от наблюдаващите прокурори на разследващите, след получено от тях заключително мнение за спиране или предаване обвиняемия на съд. Освен това два пъти делото е връщано от съда на прокуратурата за отстраняване на допуснати съществени процесуални нарушения. За удължаване на наказателното производство е допринесло и неспазването от наблюдаващия прокурор на срока, в който е следвало да се произнася след получаване на делото. Той е постановявал актовете си в срокове до 5 месеца, вместо в законоустановения 1 месечен срок.

Забавяния в наказателното производство са допуснати и в съдебната му фаза. Първоинстанционният съд – СРС два пъти е разглеждал делото, като при първоначалното му разглеждане делото е продължило 2 години, 9 месеца и 19 дни. Насрочени са единадесет съдебни заседания, като ход на делото е даден само в две, а осем поредни заседания са отложени поради нередовно призоваване на пострадалата. Съдът, за да избегне нови отлагания на делото, е предприемал адекватни и своевременни дисциплиниращи мерки – постановявал принудителното довеждане на пострадалата, обявявал я е за общодържавно издирване. За увеличаване продължителността на наказателното производство е допринесло обстоятелството, че поради допуснати от СРС съществени нарушения на процесуалните правила постановената по делото присъда е била изцяло отменена от СГС и делото е върнато на първа инстанция за ново разглеждане от друг състав. Разглеждането на следващото образувано пред Софийски районен съд дело е продължило 3 години, 3 месеца и 16 дни. Първото съдебно заседание по делото е било насрочено 6 месеца след образуването му, в нарушение на законоустановения в чл. 252, ал. 2 НПК (редакция преди изм. с ДВ бр. 63/2017 г.) 3-месечен срок. Мотивите към присъдата са изготвени в нарушение на срока по чл. 308, ал. 1 НПК 1 година, 5 месеца и 27 дни след последното съдебно заседание“.

 

About De Fakto

Проверете също

Прокурорската колегия върна становище, според което Гешев, а не Сарафов ръководи Националната следствена служба

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет върна на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) преписката …

Повдигнаха задочно обвинение за принуда и незаконни записи на Петьо Петров – Еврото

Софийската районна прокуратурата е повдигнала задочно обвинение на бившия ръководител на Столичното следствие Петьо Петров, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.