Последни новини
Home / Законът / Рекорди: 15 години се точи наказателно производство за грабеж на GSM, погива по давност

Рекорди: 15 години се точи наказателно производство за грабеж на GSM, погива по давност

Defakto.bg

Дело за грабеж на мобилен телефон „Сименс Ес 45”  (по чл. 198, ал. 1 НК), приключило 15 години, 1 месец и 22 дни след образуването му, е рекордьор по мудно правосъдие при поредна проверка на Инспектората. В крайна сметка наказателното производство е прекратено поради изтекла абсолютна давност.

Проверката е била извършена в периода 1 октомври – 31 декември 2018 г. и е обхващала 145 заявления от граждани за забавени дела.

102 от заявленията за нарушаване на правото на разглеждане и решаване на делата в разумен срок по глава Трета „а” от Закона за съдебната власт (ЗСВ) са основателни – 34 са по наказателни дела, 68 са по граждански, търговски и административни дела.

По информация от Министерството на правосъдието за този период са сключени 62 споразумения, по които общата изплатена сума за обезщетения е 97900 лв. Максималният размер на обезщетението, предвиден в ЗСВ, е 10 000 лв.

Съобщението на Инспектората за конкретното дело:

„Наказателното производство за грабеж по чл.198, ал. 1 от Наказателния кодекс е започнало през май 2003 г. и е приключило през юли 2018 г. – с окончателно решение на Софийския градски съд, с което постановената от Софийския районен съд присъда е отменена и наказателното производство е прекратено поради изтичане на абсолютната погасителна давност за наказателно преследване.

Досъдебната фаза на производството е продължила 8 години, 1 месец и 8 дни. Делото е било спирано 4 пъти за период от общо 1 година, 6 месеца и 26 дни поради невъзможност да бъде разпитан важен свидетел. Връщано е шест пъти за допълнително разследване от наблюдаващите прокурори на разследващите, след получено от тях заключително мнение за спиране или предаване обвиняемия на съд. Освен това два пъти делото е връщано от съда на прокуратурата за отстраняване на допуснати съществени процесуални нарушения. За удължаване на наказателното производство е допринесло и неспазването от наблюдаващия прокурор на срока, в който е следвало да се произнася след получаване на делото. Той е постановявал актовете си в срокове до 5 месеца, вместо в законоустановения 1 месечен срок.

Забавяния в наказателното производство са допуснати и в съдебната му фаза. Първоинстанционният съд – СРС два пъти е разглеждал делото, като при първоначалното му разглеждане делото е продължило 2 години, 9 месеца и 19 дни. Насрочени са единадесет съдебни заседания, като ход на делото е даден само в две, а осем поредни заседания са отложени поради нередовно призоваване на пострадалата. Съдът, за да избегне нови отлагания на делото, е предприемал адекватни и своевременни дисциплиниращи мерки – постановявал принудителното довеждане на пострадалата, обявявал я е за общодържавно издирване. За увеличаване продължителността на наказателното производство е допринесло обстоятелството, че поради допуснати от СРС съществени нарушения на процесуалните правила постановената по делото присъда е била изцяло отменена от СГС и делото е върнато на първа инстанция за ново разглеждане от друг състав. Разглеждането на следващото образувано пред Софийски районен съд дело е продължило 3 години, 3 месеца и 16 дни. Първото съдебно заседание по делото е било насрочено 6 месеца след образуването му, в нарушение на законоустановения в чл. 252, ал. 2 НПК (редакция преди изм. с ДВ бр. 63/2017 г.) 3-месечен срок. Мотивите към присъдата са изготвени в нарушение на срока по чл. 308, ал. 1 НПК 1 година, 5 месеца и 27 дни след последното съдебно заседание“.

 

About De Fakto

Проверете също

Правителството прие нова наредба за придобиване на висше образование по специалността „Право“

Правителството прие днес Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността …

Увеличават щата на СГП с пет длъжности от спецпрокуратурата, в страната подсилват прокурорските шефове със заместници

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.