Последни новини
Home / Законът / Удобни поправки в Изборния кодекс задържат статуквото във властта, отнемат и правото на преференциално гласуване

Удобни поправки в Изборния кодекс задържат статуквото във властта, отнемат и правото на преференциално гласуване

Defakto.bg

Няма да има избор на нова ЦИК, въпреки изтичащия й мандат, преференциалното гласуване отпада, мъртвите души в избирателните списъци остават, ограниченията за машинно гласуване остават,  отменено е дистанционно гласуване, решенията в РИК и ЦИК ще се взимат с обикновено мнозинство, а не с 2/3 както беше досега. Не бяха приети предложенията членовете на секционните избирателни комисии да имат средно или поне основно образование.

Тези абсурдни  промени в Изборния кодекс гласуваха депутатите от управляващото мнозинство в среднощно заседание на правната комисия.

Промените в Изборния кодекс влизат в парламента за окончателно гласуване днес. Протест, тръгнал от призиви във Фейсбук посреща  депутати пред НС. Среднощното гласуване на важните промени в Изборния кодекс и то три месеца преди евровота са показателни за намеренията на управляващите да държат избирателите настарана  от вижданията и централите как да бъдат управлявани.

Мнозинството отхвърли предложенията на опозицията  и за публичен регистър на избирателите и актуализация на избирателните списъци. От опозицията искаха още в срок до 20 март 2019 г. ЦИК да извърши проверка на данните в списъците с данните в регистъра на населението и да ги актуализира.

Депутатите  обезсилиха и преференциите – както на изборите за  Народно събрание, така и за Европарламент и за местна власт. Това стана по предложение на ДПС напълно възприето от  ГЕРБ, Обединени патриоти (ОП) и „Воля“. Така се връща правилото, че избирателите няма да имат думата по решенията на партиите. Против бяха само представителите на БСП.

На практика се въвежда долен праг на преференцията, или ако за един общински съветник е нужна подкрепата на 1000 гласоподаватели, ако кандидат е взел 999 гласа, той няма да измести листата, сочат сметките на КлубZ.

Най общо те показват, че за да се придвижи един кандидат в листата за депутати ще му трябват близо 17 000 гласа, 130 000 за евродепутат и около 7000 за общински съветкник в София. Или с други думи, сега действащата преференция, с която избирателите бяха свикнали и беше на практика единственият мажоритарен елемент в изборите, умира. Пренареждането на листата става почти невъзможно.

За да не се повтарял феноменът 15/15, при който номерът на партията съвпада с този на кандидата и така се смята, че лицето е получило предпочитанията си заради съвпадението, е направено изменение в бюлетината – номерата на партиите да са от 1 до 100, а на кандидатите – от 101 нагоре.

От БСП настояха за  машинно гласуване и смяна на състава на ЦИК заради изтичащия й  5-годишен мандат,  докато от ГЕРБ търсят ограничаване  машинния вот в около 1500 секции в страната от общо 12 000.  И не искат нова ЦИК преди евровота , тъй като влизането на неопитни хора можело да доведе до затруднения в изборния процес.

Новите правила, гласувани на второ четене от правната комисия, които засягат  взимането на решения в избирателните комисии, са абсолютен удар върху правата на гражданите, категорични са от БСП.

Повечето районни избирателни комисии се доминират от членове от ГЕРБ и новият начин за взимане на решения предпоставя резултата. Това ще хвърли съмнение върху целия изборен процес. Сегашният текст стимулира членовете да търсят консенсус и да се съобразяват с думата на по малките, заяви Пенчо Милков от БСП.   „Когато държавен орган не изпълнява съдебно решение на Върховния административен съд, има разпоредби какво се случва с гражданин, още повече длъжностно лице и представител на постоянно действащ държавен централен орган на административната власт, какъвто е ЦИК, който си позволява да не изпълни решение на Върховния административен съд. Изобщо не е мястото вие да уреждате това нещо в материалния закон, който е Изборният. Политическата действаща власт има възможността да се репликира при решение с 50 плюс едно. Затова е заложен в Изборният кодекс въпросът за две трети. Но възможното решение с неизпълнение на съдебни решения не е в това да девалвираш мнозинството, с което се взима решението на ЦИК, и да го намалиш. Тоест ние не се справяме, не ни спазват решенията на Върховния съд, нека намалим мнозинството“, каза Милков.

Мнозинството не се съобрази с мнението на опозицята, а след като гласува предложението с 13 гласа за и пет против, Крум Зарков от БСП напусна залата с думите:  „Бързайте, не ни слушайте! Ще ни чуете! Ще ни чуете в зала в Конституционен съд. Откъдето и да е, ще ни чуете..“

 

 

About De Fakto

Проверете също

С кодово има „Жълт паваж“ Европейската прокуратура разследва реставрацията на столичния център за злоупотреби с европари

Европейската прокуратура извършва обиски в София като част от разследване за корупция и злоупотреба с …

Шампионите в международна класация за състезания по право от Софийския университет бяха отличени от министър Зарков

„Успехът е и че представлявате правната ни школа на най-високо ниво. Благодарим ви!“ Студенти от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

12 − twelve =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.