Последни новини
Home / Законът / Европейски орган по въпросите на труда ще преследва трудовото робство в ЕС 

Европейски орган по въпросите на труда ще преследва трудовото робство в ЕС 

Defakto.bg

Новата институция е постижение на  европейските социалисти и демократи, коментира докладчикът в сянка  Георги  Пирински

Георги Пирински

Преговарящите от Европейския парламент и Съвета  са постигнали  споразумение за  създаване на Европейски орган по въпросите на труда (ЕОТ). Цел на новия орган е да сложи край на трудовата експлоатация и недекларирания труд в Европа, както и да гарантира справедлива мобилност на работниците в целия ЕС.    Докладчик в сянка от групата на социалистите и демократите в Европейския парламент, е българският евродепутат  Георги Пирински, който определи създаването на ЕОТ като значително постижение за социалистите, тъй като са дългогодишни усилията за създаването му,  съобщава пресслужбата на офиса му.

ЕОТ ще предоставя информация на гражданите за  техните права и задължения, ще следи за спазване на  трудовите им права, ще противодейства на експлоатацията и съвременното трудово робство на европейско равнище. Пирински поясни,  че  Групата на социалистите и демократите е успяла да включи в мандата на ЕОТ и борбата с така наречете фирми „пощенски кутии“.
Компаниите, които се опитват да заобиколят плащането на подходящо възнаграждение на своите служители или да нарушат трудовите им права чрез злонамерени практики‚ ще бъдат обект на постоянно наблюдение, а  неправомерните им действия ще бъдат санкционирани с глоби.

За постигането на тези цели ЕОТ ще насърчава сътрудничеството между компетентните национални органи на доброволна основа. Включването на социалните партньори в управителния съвет на новия орган е също ключово постижение от гледна точка на социалистите. Това определено ще помогне на ЕОТ да оправдае големите очаквания и надежди, които са му възложени.

Органът ще започне работа през 2019 г. и се очаква да достигне пълния си оперативен капацитет до 2024 г.  Гласуването на резултатите от триалозите в Комисията по заетост и социални въпроси на Европейския парламент е предвидено за 19 февруари 2019 г., като ще бъде последвано от гласуване на пленарно заседание през месец април 2019 г.

About De Fakto

Проверете също

ЕК откри две наказателни процедури срещу България заради несъотвествия с европейското законодателство

Европейската комисия съобщи, че открива наказателна процедура срещу България заради невъзможността за обмен на информация …

Ген. адвокат: Съдът да отхвърли жалбите на Унгария и Полша срещу обвързването на бюджета на ЕС с върховенство на закона

Жалбите нна Унгария и Полша срещу режима на обвързаност с условия за защита на бюджета …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.