Последни новини
Home / Законът / Защитници организират протест “Адвокати vs ДАНС” пред парламента

Защитници организират протест “Адвокати vs ДАНС” пред парламента

Defakto.bg

Протест “Адвокати vs ДАНС” организират защитници. Поводът са изискванията на Закона за мерките срещу изпиране на пари и правилника към него, които превръщат адвокатите в агенти, длъжни да “докладват” клиентите си на финансовото разузнаване.

Инициативата е на адвокат Иван Петров, бивш апелативен прокурор на София, и набира сили във фейсбук. Протестът е насрочен за идния четвъртък, 21 февруари, от 12 до 15 ч. на площад “Народно събрание”.

Кой позволи закон да превръща адвоката в доносник на ДАНС, публично попита вчера адвокат Емилия Недева Висшия адвокатски съвет. Вменените на защитника задължения да изготвят комплексна проверка на клиентите си за нуждите на ДАНС, да събират, изготвят и изпращат информация за тях зачертава принципите на професията и адвокатската тайна, категорична бе Недева. В същото време законът не е оспорен пред Конституционния съд и не е искано президентско вето върху него.

А недоволството расте.

“Адвокатите не танцуват с ДАНС! Време е да се преброим и определим кои са танцуващите! Някои са отдавна и са свикнали. Те няма да дойдат”, е написал адвокат Иван Петров в поста си към протеста.

Адвокат Николай Хаджигенов е публикувал във фейсбук изпратено уведомление до председателите на Висшия адвокатски съвет и на адвокатската колегия в Монтана.

В него пише: “Във връзка с получените днес указания от адвокатската колегия, досежно прилагане на мерки срещу прането на пари, Ви уведомявам, че отказвам да спазвам така вменените на адвокатурата дейности, доколкото ги намирам не само за несвойствени, но и противоречащи на идеята за свободна и независима адвокатура”.

Върви и подписка за национален протест на адвокати, които се събират в понеделник,  от 12:00 ч до  15: 00 ч. на  ул.Калоян 1 а в столицата пред сградата на Висшия адвокатски съвет.

About De Fakto

Проверете също

Задържан и обвинен е мъж за смъртта на 46 -годишна жена вследствие на побой  

Софийска градска прокуратура привлече като обвиняем А.С, на 56 г., по досъдебно производство за причиняване …

356 кандидати се явиха на писмен изпит за 7 младши съдии

356 кандидати от общо допуснати до участие 531 се явиха днес на писмен изпит в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.