Последни новини
Home / Законът / На последна инстанция: Рестарт на делото “Лозан Панов срещу КПКОНПИ”

На последна инстанция: Рестарт на делото “Лозан Панов срещу КПКОНПИ”

Defakto.bg

След един неуспешен опит делото, заведено от председателя на ВКС Лозан Панов срещу новата антикорупционна комисия, тръгва в Административен съд – София-град (АССГ).

Казусът е за наложената глоба на Панов, задето подал имотната си декларация за 2016 г. само пред Инспектората към ВСС (както предвидиха правилата на съдебния закон) и не я е дублирал и пред тогавашното звено на Сметната палата. В момента то вече е в състава на мегакомисията КПКОНПИ.

А пред административния съд Панов оспорва решението на Софийския районен съд по случая. В него бе обявено, че като не дублирал имотната си декларация, председателят на ВКС “виновно е нарушил установения ред на държавното управление”. АССГ е касационна и последна инстанция по казуса, привлякъл вниманието както заради участниците, така и заради принципни въпроси. Самата сума на глобата – 1000 лева, в случая не се обсъжда.

Веднъж делото претърпя фалстарт в АССГ заради отвод. През януари един състав отказа да го гледа. Мотивът бе, че председателят на състава – Георги Тафров е бил заместник на Панов в АССГ, когато е оглавявал този съд (веднага след създаването му през 2007 г. до 2012 г). Така за състава “съществуват основателни съмнения за безпристрастие”, обявиха Тафров, Милена Славейкова и Даниела Гунева. И делото отиде за разпределение на други.

Преразпределението е извършено и е насрочено открито съдебно заседание на 22 февруари в АССГ.

А междувременно срещу Панов започнаха две проверки. Едната е по ревизионен акт на НАП, че председателят на ВКС не е декларирал данъци, които са били декларирани и платени от негови близки. Актът бе изпратен на КПКОНПИ, какво се случва с проверката там не е известно.

Другата проверка срещу Панов е за накърнена независимост на апелативния спецсъд, инициатор за нея е съдийската колегия на ВСС, извършва я Инспекторатът. Поводът бе оплакването на 11 магистрати от апелативния специализиран съд срещу разпоредената на ВКС проверка на делата по мерки за неотклонение на Десислава Иванчева и Биляна Петрова. Мнозинството от кадровиците установи, че заповедта на Панов в случая е била законосъобразна, но било съмнително защо е проверявано висящо дело. И безпрецедентно изпрати случая на Инспектората. Там имат максимум три месеца срок (включително с удължаване) да се произнесат. Срокът изтича през март.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Оставката като възможност пред главния съдебен инспектор

Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика Институтът за пазарна икономика вече неколкократно обърна внимание на изтеклите …

Адвокатите хвърлят тоги, ако властта отново не забележи исканията им за данъчни облекчения

Адвокатурата е готова да изрази своята гражданска и професионална позиция чрез съответни протестни действия в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.