Последни новини
Home / Законът / Изборните промени отнемат грубо придобити права на гражданите, категорична е Мая Манолова

Изборните промени отнемат грубо придобити права на гражданите, категорична е Мая Манолова

Defakto.bg

Праща ги в Конституционния съд, веднага като се появят в Държавен вестник

Промените в Изборния кодекс  отнемат основни конституционни права на българите и затова веднага след обнародването им в Държавен  вестник,   Манолова и  екипът й ще ги  оспорят в  Конституционния съд.  Ще бъдат атакувани всички промени,  които грубо посягат на правата на гражданите, заяви Манолова в парламента.  Сред нарушенията   изброи  отложеното  машинното гласуване, премахването на съдебния контрол върху актовете на избирателните комисии и ограниченията за гласуване в чужбина.

Основните критики на омбудсмана вероятно ще се фокусират върху обезсмислянето на преференциите за отделните кандидати в партийните листи.

Това е грубо посегателство върху правата на българските граждани и то върху вече дадени права,  смята омбудсмана. „Отнемат правото на българите да гласуват за личности, което право те поискаха с референдума през 2015 г. Преференцията вече става абсолютно безсмислена. Това е все едно да искаш да си купиш хляб, но той да струва 130 хил. лв.“, коментира Манолова.  „130 000 гласа са нужни за разместване на листата, което е ясно, че няма как да се случи“, добави тя.

Манолова ще протестира и отлагането за неопределено време на електронното гласуване, което отново, по думите й, ще ощети сънародниците ни зад граница. Абсурд е, според омбудсмана, също така решения на ЦИК да се обжалват в местни административни съдилища.  „Нарушават се основни конституционни принципи и затова заедно с моя екип вече работим по конституционна жалба, защото няма как да остана безразлична към посегателството към българските граждани. Това е 13-та поправка на изборния кодекс и всяка следваща отнема още и още права. Като започнем от отнемането на правото на избор на кметовете на малките населени места, посегателствата върху преференцията“, аргументира се Манолова.

По думите на омбудсмана с приетите промени се премахва съдебният контрол върху всички актове на избирателните комисии. „Достижение, което съществуваше в кодекса. Сега реално хората се лишават и от право на защита и от право на съдебен контрол върху актовете на ЦИК и на местните комисии. Подсъдността също се променя. Абсурдът решение на ЦИК да се обжалват в местни административни съдилища наистина е огромен. Нарушават се основни конституционни принципи“, заяви Манолова.

Подчерта, че в Изборния кодекс, изготвен под нейно ръководство, бяха дадени права на гражданите да избират кметове на малки населени места и районни кметове. Той даде възможност на българите зад граница по един облекчен режим да образуват избирателни секции. Всички тези права вече са отнети на хората, каза омбудсманът.

По този кодекс всички актове на избирателните комисии се обжалваха. Имаше съдебен контрол от ВАС. Този кодекс за първи път създаде постоянна ЦИК, която сега виждаме как НС нарушава закона като отказва да замени със следваща, така както е написано в разпоредбите на кодекса“, коментира още  Манолова.

На въпрос дали би призовала президентът Румен Радев да наложи вето върху Изборния кодекс, Манолова заяви: „Смятам, че президентската институция е достатъчно автономна сама да взима своите решения. Не се нуждае от моите призиви. Това, което ще направя, е да използвам собствените си правомощия в пълен обем. Едно от тях е да кажа какво е мнението на защитника на гражданите по недемократичните промените в кодекса. Казвам ясно – този кодекс, тези промени в кодекса отнемат права на българските граждани“, допълни Манолова.

 

About De Fakto

Проверете също

Съдът спря действието на наредбата за конкурсите за директори на училищата до приключване на съдебния спор

Върховният административен съд (ВАС) спря до приключване на съдебния спор действието на Наредбата № 16 …

Президентът поканен да поеме патронажа на 30-ия конгрес на Международната федерация по европейско право (FIDE)

Предстоящият 30-и конгрес на Международната федерация по европейско право (FIDE), който ще се проведе в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.