Последни новини
Home / Законът / Адвокати атакуват пред ВАС абсурди в правилника за прането на пари (допълнена)

Адвокати атакуват пред ВАС абсурди в правилника за прането на пари (допълнена)

Defakto.bg

В жалба до Върховния административен съд (ВАС) адвокати оспорват абсурди от Правилника за прилагане на Закона срещу изпирането на пари, който е в сила от началото на годината.

Жалбата е внесена от адвокатско дружество “Бюкюджян & Караиванов”, които канят всички заинтересовани лица, браншови организации и експерти да се присъединят към нея.

От адвокатското дружество съобщават: “Вчера, с изтичане на срока, в който трябваше да бъде изпълнено едно абсурдно задължение да уведомим ДАНС за плановете си за обучение как се перат пари, атакувахме нелепата разпоредба пред Върховния административен съд.
Каним всички заинтересовани лица, браншови организации и експерти да се присъединят към нас по това дело.
Нека изпълним на практика повелята да браним върховенството на правото – дори и от закона!”

В жалбата се изтъква противоречие с целите и на духа на редица закони – на ЗМИП, на транспонираната чрез този закон Директива (ЕС) 2015/849, на Закона за адвокатурата и най-вече на Конституцията на Република България. При приемането на правилника са нарушени и чл. 26, чл. 27 и чл. 28 от Закона за нормативните актове (ЗНА), защото заложеното там изискване да се изготвят планове за обучения запрането на пари е обективно неизпълнимо, без предварително държавата да е обезпечила въпросните обучения и информация, без да е указала реда, начина, средствата и ресурсите, с които ще обезпечи обучението на служителите на субектите на мерките по ЗМИП. По отношение на адвокатите разпоредбата не дава яснота за съотношение, ред и начин, по който изискваното обучение се съотнася с задълженията на адвокатите по Закона за адвокатурата – адвокатската клетва, опазване на адвокатска тайна, неприкосновеност на документи и книжа.

Вчера от Висшия адвокатски съвет пък съобщиха, че са провели среща с ръководството на ДАНС, на която е договорено да не се изисква от отделните адвокати да представят планове за обучение срещу изпирането на пари, като ангажиментът остава само за ВАдС. Изпратената жалба до ВАС обаче е далеч по-категорична стъпка, с настояване абсурдите от правилника да бъдат отменени.

Всичко това се случва на фона на набиращите сила протести на гилдията срещу разпоредбите  в закона и правилника срещу мръсните пари, като на прицел основно е вмененото на адвокатите задължение да събират информация за клиентите си и да я докладват на ДАНС – в пълен противовес с принципите на доверителност и на адвокатската тайна.

 

About De Fakto

Проверете също

Парламентът задължи главния прокурор да отчете кого е защитавало Бюрото по защита от 1 януари 2020-а до 30 юни 2021-а година

Със 143 “за” от 145 присъстващи депутати Народното събрание задължи главния прокурор до 14 дни …

Служебният кабинет пита КС: Може ли правосъдният министър да иска предсрочно освобождаване на “тримата големи” в Темида

Янаси Стоилов се надява новият министър да поддържи другото искане – срещу отказа на ВСС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.