Последни новини
Home / Гостува ни / Емилия Недева в писмо до Цвета Караянчева: Защитата на адвокатската тайна не е дълг единствено на адвоката, тя е задължение на държавата

Емилия Недева в писмо до Цвета Караянчева: Защитата на адвокатската тайна не е дълг единствено на адвоката, тя е задължение на държавата

Defakto.bg

Адвокат Недева настоява  за промяна в Закона за мерките срещу изпиране на пари

Предлага и готов текст, който изключва професията от задължението да докладва на спецслужбите доверителна информация на клиентите

Адвокатското съсловие не спира да кипи от абсурдното задължение по  Закона за мерките срещу пране на пари да  „сътрудничи“ на спецслужбите и да ги информират за  доверените им  тайни от техните клиенти.

В редакцията на „Де Факто“ получихме  писмо от адвокат Емилия Недева до председателя на Народното  събрание Цвета Караянчева. В него известната правозащитничка посочва, че в  сегашния си вид ЗМИП противоворечи на Конституцията и Европейската конвенция за защита на човешките права.  А също и че  парламентът, като е транспонирал  Директивата на ЕС срещу мръсните пари и финансиране на тероризма,  е пропуснал да даде „важни гаранции на гражданите срещу нарушаване на поверителността в отношенията им с адвокат“.

Защитата на адвокатската тайна не е дълг единствено на адвоката, тя е задължение на държавата, напомня Недева. Настоява за спешна поправка на закона, а за да не стават грешки, е подготвила и готово предложение за  законодателната промяна. В  нов чл.4а от ЗМИП,  авторът посочва, че мерките по закона не се прилагат за адвокатите, получили  информация  “ преди, по време на или след съдебно производство, или в процеса на определяне на правното положение на клиент“.  Както и,  че “ правната консултация, която адвокати и други правни професии, ползващи се със защита на професионалната тайна, предоставят, се изключва от обхвата на този закон“.

Направена е и важна уговорка:“ Освен , ако лицето упражняващото правната професия не е замесено лично  в пране на пари или  финансиране на тероризма“.  (Цялото предложение по долу)

Писмото ще бъде връчено на Караянчева на 21 февруари.  На събитието са заявили присъствие спонтанно организарни  в социалните мрежи адвокати и то не се администрира от  отделна адвокатска колегия, от Висшия адвокатски съвет или от неправителствени организации.

Пълният текст на писмото:

ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА
НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
ГОСПОЖА ЦВЕТА КАРАЯНЧЕВА

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ,

Подписалите настоящото искане български адвокати упражняваме професията си в съответствие с конституционната си мисия да подпомагаме гражданите и юридическите лица при защитата на техните права и законни интереси и като се водим от нашия нравствен и юридически дълг за опазване тайната на доверителите си.
Защитата на адвокатската тайна не е дълг единствено на адвоката, тя е задължение на държавата.

Защитата на поверителността в отношенията адвокат-клиент гарантира не адвокатските права, а правата на гражданите срещу незаконно използване на доверената от тях на адвоката информация.

Ние считаме, че обнародваният в Д.в., бр. 27 от 27 март 2018 г. Закон за мерките срещу изпирането на пари не съответства на Конституцията на Република България, на Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи и не транспонира в пълнота Директива (ЕС) 2015/849 на Европейския парламент и на Съвета от 20 май 2015 година за предотвратяване използването на финансовата система за целите на изпирането на пари и финансирането на тероризма, като пропуска да даде важни гаранции на гражданите срещу нарушаване на поверителността в отношенията им с адвокат.

Ето защо Ви молим, да предложите спешна промяна в Закона за мерките срещу изпирането на пари, насочена към транспониране в пълнота на стандартите, залегнали в посочената Директива на Европейския парламент и на Съвета.

Предлагаме създаването на нов чл.4а със следното съдържание, изцяло съответстващо на принципите, залегнали в преамбюла на директива (ЕС ) 2015/849 на Европейския парламент и на Съвета :
Чл.4а :
(1) Лицата по чл.4, т.13, 15 и 16, упражняващи адвокатска професия, не прилагат мерките по чл.3, т.1-6 и не докладват информация, получена преди, по време на или след съдебно производство, или в процеса на определяне на правното положение на клиент.
(2) Правната консултация, която адвокати и други правни професии, ползващи се със защита на професионалната тайна, предоставят, се изключва от обхвата на този закон, освен когато упражняващото правната професия лице взема лично участие в дейностите по изпирането на пари или финансиране на тероризма, ако правната консултация се дава за целите на изпирането на пари или финансирането на тероризма или ако упражняващото правната професия лице знае, че клиентът търси юридически съвет за целите на изпиране на пари или финансиране на тероризма.

Февруари 2019 г. С уважение :
/подписи/

 

About De Fakto

Проверете също

ВКС окончателно оправда Огнян Донев и Борис Борисов по обвинение за укрити и неплатени данъци

  Върховният касационен съд (ВКС) окончателно оправда изпълнителния директор на „Софарма“ Огнян Донев и заместника …

КС реши, че е недопустимо да се прекрати дейността на Инспектората към ВСС заради изтеклия му мандат

За да не се подрива демократичния ред под върховенство на правото, Конституционният съд  не допусна …

Един коментар

  1. Адв. Любомир Денев

    Браво на адв. Емилия Недева!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.