Последни новини
Home / Законът / ВАС отмени избора на Димитър Танев за председател на Съвета на нотариусите (допълнена)

ВАС отмени избора на Димитър Танев за председател на Съвета на нотариусите (допълнена)

Defakto.bg

Последиците са, че той не може да се кандидатира на Общото събрание в събота

С окончателно решение петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени избора през 2016 г. на Димитър Танев и на Камен Каменов като членове на Съвета на нотариусите, а оттам и на Танев като председател на Съвета. Това съобщиха от ВАС.

Произнасянето идва в края на този 3-годишен мандат на Танев начело на Съвета, навръх изборното Общо събрание за ново ръководство, насрочено за 23 февруари.

Петчленният състав смята, че нотариусите Димитър Танев и Камен Каменов са били членове на Съвета на нотариусите два пълни и един непълен последователни мандата, поради което изборът им за четвърти последователен път е в нарушение на ограничението по чл. 62, ал.3, т.2 от Закона за нотариусите и нотариалната дейност, заявяват от ВАС.

Тъй като председателят на Съвета на нотариусите се избира от основните членове на този орган, а съдебният състав приема, че изборът на нотариус Димитър Танев за редовен член на съвета е незаконосъобразен, не е налице базово изискване за избирането му за председател, смятат върховните съдии.

Те се позовават на решение 13 от 2010 г. на Конституционния съд за мандатите.

Решението не заличава действията на Танев начело на Съвета на нотариусите през последните 3 години, казват съдии. Действията и решенията са легитимни, тъй като е било допуснато предварително изпълнение на решението на Общото събрание на нотариусите, заявяват те. А в мандата бе направено много.

Решението е на Татяна Хинова, Нина Докторова, Галина Матейска, Румяна Монова и Тодор Петков от ВАС. То отменя предишно произнасяне, на тричленен състав на съда, който бе отхвърлил жалбите срещу решенията на Общото събрание от 2016 г. На същото мнение – че няма незаконосъобразност и правилата са били спазени, е била и Върховната административна прокуратура, в производството пред петчленката на ВАС.

Казусът в крайна сметка опира до следното – каква сила имат отменителните решения на ВАС и как рефлектират върху последващи решения на Общото събрание на нотариусите (а, вероятно, и на други правни професии). През 2016 г. Танев е избран първо за член, после и за председател на Съвета на нотариусите, тъй като се приема, че той има прекъсване на мандатите, включително и като член на Съвета.

А фактологията е следната. След два последователни мандата начело на гилдията, като вторият е изтекъл през 2013 г., нотариусът не се кандидатира за председател на Съвета. През 2013 г. Общото събрание го избира за член на управителния орган, а Каменов – за резервен член. След жалба обаче през 2014 г. ВАС отменя това решение на Общото събрание и този мандат е прекъснат.

Позовавайки се именно на въпросното решение в настоящия казус тричленката на ВАС приема, че всъщност такъв мандат не е и имало, тъй като съдебното решение го е заличило. При това положение са изцяло изпълнени забраните в закона и устава.

Според петчленния състав обаче не е така и непълен мандат е имало. Понеже междувременно за него е било допуснато предварително изпълнение.

Пред Де факто Димитър Танев коментира:

Налице е влязло в сила решение на ВАС, което уважавам като окончателно решение на български съд. Според мен всякакви коментари на подобни решения са пътища за никъде. 

Последиците от днешното решение на ВАС са, че аз и колегата Каменов не можем в събота да се кандидатираме на предстоящото Общо събрание.

Но всички извършени действия от Съвета на нотатирусите до избора на нов орган са легитимни, което е важно за колегите.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е образувала 19 досъдебни производства за търговия с гласове, един е с повдигнато обвинение

Прокуратурата съобщи, че  подновява практиката си от предишни избори да оповестява информация за образуваните дела …

А.Василев и Т. Йорданов по взаимно съгласие спряха делото за клевета, заведено за 250 хил. лв., от първия срещу втория

По взаимно съгласие бившият финансов министър Асен Василев ( „Продължаваме промяната“) и Тошко Йорданов, зам.-председателя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.