Последни новини
Home / Законът / ГЕРБ ще избира нова ЦИК, „за да не се ореве Европа и Африканският съюз“

ГЕРБ ще избира нова ЦИК, „за да не се ореве Европа и Африканският съюз“

Defakto.bg

Ще бъде избран нов състав на ЦИК за евроизборите. Това е казал депутата от ГЕРБ Георги Марков след заседание на Изпълнителната комисия на ГЕРБ по повод последните промени в Изборния кодекс, съобщи агенция  „Фокус“.  Или, след дълги оспорвания и налагане на волята на мнозинството, то ще изпълни  закона и евроизборите ще бъдат извършени с нов или прегласуван състав на ЦИК.

„За да не ни обвиняват, че нарушаваме закона, и това да стане причина да се ореве Европа, Съвета на Европа, Африканският съюз, че са опорочени изборите, ще се открие процедура по избор на нова ЦИК. Ние още не сме преглътнали Костинброд и съм изумен, че държавният глава намекна за Констинбродската афера с положителен знак“, заявява Марков.

„Ние тия работи не сме ги забравили, но гледаме напред. Нашият премиер е достатъчно зает, за да обръща глава назад“, казва още Марков.

Мандатът на сегашната ЦИК изтича на 21 март, а процедурата по избор на нова трябваше да тръгне на  21 февурари, както предложи БСП с готов  проект за промяната. Искането им бе подкрепено от ВМРО. Извън парламантарната опозиция също се обяви срещу запазвавето на състава на ЦИК при изтекъл мандат.  (Инак, колкото и да е изненадан Марков, ще му напомним,  че заради необяснимия надпечат на бюлетини ( и не само) в Костинбродската афера  навремето,  в Наказателния  кодекс беше направена промяна, която взе под контрол случайното “ свръхпроизводство “ на бюлетини.)

На извънредното заседание, свикано по инициатива на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, е решено също партията да преразгледа „по подходящ начин“ преференцията в Изборния кодекс, е обявил Марков.  Преди това е разказал за големите европейски успехи на ГЕРБ и е заявил, че „неговата партия смята, че не е редно да се отменят вече дадени права на избирателите“.

В деня, в който бяха приети последните промени в ИК, омбудсманът Мая Манолова подчерта, че  ако законът се запази  в този вид,  ще сезира КС. Един от основните й аргументи бе, че е недопустимо поправките отнемат вече придиботи права на гражданите. Напомняме, че заради този правен принцип КС вече е порязвал управляващите от ГЕРБ, когато  през 2010 г.  със задна дата отнеха неползвани отпуски на гражданите, а съдът им възстанови правата върху тях.

Поправката на Избирателния кодекс ще стане или след ветото на президента, или депутати от ГЕРБ ще внесат искането за промяна.

 

About De Fakto

Проверете също

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

ВКС е насрочил за разглеждане делото на Боян Расате, осъден за нападението срещу „Рейнбоу Хъб

  ВКС е насрочил за 08.12.2023 г., наказателно дело срещу Боян  Расате  за непристойни действия, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seven + nineteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.