Последни новини
Home / Законът / Изслушването за европейски прокурор тръгна с езиков „казус“

Изслушването за европейски прокурор тръгна с езиков „казус“

Defakto.bg

С питане тип предупреждение от страна на Божидар Джамбазов от ВКП тръгна днешното изслушване на кандидатите за европейски прокурор от България. Той изрично възрази срещу въведеното у нас изискване към претендентите за познания приоритетно по английски език.

Прокурор Божидар Джамбазов

Като първи по азбучен ред измежду 8 допуснати кандидати Джамбазов обяви: „Трябва да го кажа в началото. Моето мнение е, че в регламента за създаването на европейската прокуратура изрично изискване за английски език няма, трите работни езика на ЕС са английски, френски и немски. Моята претенция е за владеена на френски език, английският ми е на разговорно ниво“.

Последва съвещание на седемчленна комисия по подбора начело със зам.-правосъдния министър Евгени Стоянов. След което Стоянов огласи решението й: „Комисията смята, че френският език безспорно ще се счита за предимство, както е обявено в поканата за публично изслушване. Английският език е на ниво комуникация и в този смисъл като комисия считаме, че следва да продължите участието си“.

Този отговор не удовлетвори Джамбазов. Въпросът е принципен, ако държите на английския като водещ, по-добре да прекратим, категоричен бе той.

Тук последва въпрос: А какво ще правите, ако изслушването ви в Брюксел е изрично на английски? Джамбазов обясни –  при наличието на трите най-говорени европейски езици, ако наистина дсе появи такова изискване в Брюксел (каквото в момента няма), то вероятно ще бъде осигурен и превод.

„Недопустимо е в хода на процедурата за променяме предварително оповестените правила“, бе окончателното решение на комисията по подбора. При това положение няма да участвам в езиковата част на изслушването, обяви Джамбазов.

Мотивът в процедурата у нас да се иска основно владеене на английски е, че на този език ще бъдат изслушвани кандидатите за европейски главен прокурор. Но не е ясно дали именно този език е „правило“ за бъдещата европейска прокуратура.

В началото на днешното изслушване Евгени Стоянов оповести детайли по подбора – кандидатите ще отговарят на изтеглени от тях тематични въпроси, а накрая ще бъдат проверени и познанията им по английски език.

Резултатите от изслушването ще бъдат готови утре, като комисията ще посочи трима претенденти и ще изпрати имената им на Министерския съвет. Това трябва да стане до 13 март, а до края на март МС от своя страна да посочи тримата български кандидати в Брюксел. Там те ще бъдат изслушвани от окончателна комисия по подбора, за да се излъчи един.

Прокурорите в новата европейска прокуратура ще имат шестгодишен мандат. Но тъй като е предвидена и ротация на всеки три години, някои от мандатите на първите попълнения могат да приключат по-рано.

В нашата седемчленна комисия по подбора освен зам.-министър Стоянов влизат четирима членове на ВСС – Вероника Имова, Драгомир Кояджиков, Гергана Мутафова и Георги Кузманов, директорът на НИП Миглена Тачева, проф.Маргарита Чинова.

Кандидатите първоначално бяха осем. Днес обаче бе съощено, че една от тях – следователят от Пловдив Дария Христова се е оттеглила. Така че остават седем претенденти.

  1. Божидар Джамбазов – прокурор във Върховна касационна прокуратура;
  2. Бойко Атанасов – следовател в Следствен отдел на Софийска градска прокуратура;
  3. Десислава Пиронева – прокурор в Софийска градска прокуратура;
  4. Елка Ваклинова – прокурор в Софийска градска прокуратура;
  5. Сава Петров – прокурор във Върховна касационна прокуратура;
  6. Светлана Шопова-Колева – прокурор в Софийска градска прокуратура;
  7. Теодора Георгиева – съдия в Административен съд София-град.

About De Fakto

Проверете също

Апелативна прокуратура – Пловдив разпореди комплексна проверка на оръжейните заводи в страната

Апелативната прокуратура в Пловдив разпореди да бъде извършена проверка по реда на надзора за законност …

Гешев: Някой е подвел министър Демерджиев, че прокуратурата е осуетила задържане на полицаите от Околовръстното

„Явно някой е подвел министъра на вътрешните работи и му е предоставил невярна информация“, така …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.