Последни новини
Home / Законът / Кандидат: Независимостта е ключова за европейската прокуратура и не е опасна! (Допълнена)

Кандидат: Независимостта е ключова за европейската прокуратура и не е опасна! (Допълнена)

Defakto.bg

Какво обаче става след завръщането у нас?

Изслушването на кандидатите за европейски прокурор приключи, резултатите ще бъдат оповестени утре. Очаква се комисията по подбора за обяви имената на тримата, които ще бъдат предложени на МС, а от него – като българските претенденти в Брюксел.

Еврорегламентът за създаването на европейската прокуратура, към който са се присъединили 22 държави от ЕС, предвижда всяка от тях да излъчи магистрат. Тези избраници стават членове на колегията на европейските прокурори, която взема принципни решения, и на постоянни камари, които следят конкретни разследвания. Оперативната дейност се извършва от европейски делегирани прокурори, които работят в самата държава-членка, а правилата за техния подбор ще се приемат по-нататък.

Известно е и че европейската прокуратура ще провежда разследвания за ощетяване на фондовете на ЕС, както и при трансгранични случаи на ДДС-измами, при определени условия.

По регламент при тежки нарушени Европарламентът, комисията, Съветът на ЕС могат да сезират Съда на ЕС с искане за отстраняване на европейския главен прокурор или на европейски прокурор.

Впечатляващо изложение за правилата на регламента, празнините и очакванията направи днес Сава Петров от международния отдел на ВКП, един от кандидатите.

Прокурор Сава Петров – в средата

За личната си мотивация обяви, че тя не е „всепоглъщаща, не твърдя, че от утре съм готов да работя като европейски прокурор, правилата не са доизяснени“. Но, като всеки самовзискателен човек, ще попълва празнотите и ще усъвършенства умения. Във връзка с повдигнатите „езикови възражения“ и той подчерта: „Моят силен чужд език продължава да е немският“. В същото време демонстрира лекота в изтичането и превода на професионален текст от „езика на Шекспир“.

Като най-важно в работата на европейската прокуратура Сава Петров очерта нейната независимост. „Тази прокуратура има нива. Нивото, за което кандидатствам, предполага да се работи пряко от името на съюза и да се черпи легитимностт от това, а не да е сбор от агенти на отделните национални прокуратури. Независимостта не може да се изроди в нещо опасно, тя е съчетана със сътрудничество“, категоричен бе кандидадът. Очакването към новата прокуратура е и „да играе честно“.

За Петров същностната задача на европейските прокурори в първите 2-3 г. ще е изграждането на капацитет.

Очерта и празнини. Така например, според кандидата, избраният европейски прокурор би трябвало да е наясно с какъв мандат отива – късият от 3 г., 6 г. или 9 г., ако се удължи. Това е нужно не за битовото удобство на магистратите, а защото „става дума за различен профил на кандидатите. Моят например е по-удачен за изграждане на капацитет.“

Боде очи и неяснотата относно статута на европейския прокурор у нас. Съдебният закон е предвидил възстановяване на магистратската длъжност след изтичането на мандати на министри, депутати и ред други. „Не бих се радвал, ако след 3 г. мандат загубя качеството си на прокурор от ВКП у нас. Би законът да даде яснота по това. Аз нямам амбиция за европейска кариера“, категоричен бе Сава Петров.

Падна му се въпрос за предаване и препращане на разследвания на националните органи.

Преди него бяха изслушани две дами от Софийската градска прокуратура.

Десислава Пиронева от СГП подчерта, че има конкретен личен опит в разследване на финансови, данъчни и свързани престъпления. Наблюдава дела за данъчни престъпления, пране на пари, както и свързани с корупция, от обществен интерес.

Падна й се въпрос за права на обвиняемите и съдебен контрол.

Елка Ваклинова от СГП открои работата си по преписки, свързани с  екстрадиции, европейска заповед за арест, трансфер на осъдени, молби за правна помощ. Но като свой „голям плюс в кариерата“ посочи стажа си в Евроджъст от август до декември 2018 г.

Отговаряше на въпрос за правила за действията по разследването и други действия.

На финала бяха изслушани Светлана Шопова-Колева от СГП и единственият съдия в листата Теодора Георгиева от Административен съд – София-град.

Светлана Шопова посочи опита си по сходни казуси, демонстрира и добро ниво на английски език.

Теодора Георгиева изтъкна, че преди да стане съдия е работила в антикорупционното звено на СГП. А близо две години в АССГ се занимава с данъчни дела. Като доктор по право в Института за държавата и правото в БАН, е проучвала и въпроси, залегнали в директивата и регламента.

About De Fakto

Проверете също

В Женева България активно участва в дискусиите по международно спортно право

  Адв.Ивайло Дерменджиев коментира  въпроса за допустимостта на изкуствен интелект в  арбитражните производства В Женева …

В Перник откриха изложба „Пробуждане между редовете“ в подкрепа на пострадалите от домашно насилие

Важно е да изградим механизми за разпознаване на домашното насилие, а държавата да осъществява ефективна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.