Последни новини
Home / Законът / На Общо събрание адвокатите ще обсъждат мерките за пране на пари, адвокатската тайна и задължението да я съобщават на спецслужбите

На Общо събрание адвокатите ще обсъждат мерките за пране на пари, адвокатската тайна и задължението да я съобщават на спецслужбите

Defakto.bg

Защитници обмислят национална стачка заради  Закона за мерките срещу изпирането на пари и правилника към него

Идната събота,  23.02.2019 г., в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, 272-ра аудитория е свикано  Общо събрание на адвокатите от страната. Началото е определено за   9.30 ч.сутринта. Освен предвидените в дневния ред точки се очакват и разисквания по текстовете в Закона за мерките срещу изпиране на пари,  създали  напрежение адвокатурата, съобщава Висшият адвокатски съвет.

Новият закон за прането на пари предвижда задължително обучение на бизнеса, кметове, политически партии, фондации, юристи, адвокати, счетоводители, ЧСИ, нотариуси и  др.  Миналата седмица фондациите с нестопанска цел трябваше да изпратят в ДАНС уведомления за обучение на служителите си през 2019 г., а до май всички  трябва да напишат и подробни планове, които също трябва  да пратят на спецслужбите.

Огромно брожение обхвана гилдията на адвокатите, които вече  организираха протести в  понеделник и четвъртък в столицата – недопустимо е да докладват клиентите,  казват защитниците.  Макар, че Висшият адвокатски съвет след среща с ръководството на ДАНС обяви, че не е нужно всеки  адвокат да пише и праща планове, а това ще правят адвокатските съвети, напрежението не стихва, защото законът ЗМИП засяга същностен въпрос на професията –  неприкосновеността на адвокатската тайна. Разпоредбите на ЗМИП  задължават защитниците да докладват на Финансовото разузнаване за съмнителни парични операции, които са им станали известни в контакта с техни клиенти.

„Де Факто“ вече съобщи, че едно  адвокатско дружество атакува пред Върховния административен съд текста от правилника към закона за прането на пари, който регламентира писането на планове всяка година и пращането им в ДАНС.

Адвокат Емилия Недева в писмо до председателя на парламента Цвета Караянчева напомня,  че  „Защитата на адвокатската тайна не е дълг единствено на адвоката, тя е задължение на държавата. Защитата на поверителността в отношенията адвокат-клиент гарантира не адвокатските права, а правата на гражданите срещу незаконно използване на доверената от тях на адвоката информация„.

Правозащитничаката настоя за спешна поправка на закона, предлага и готов  текст на законодателите, в който е записано, в който се казва, че  мерките по закона не се прилагат за адвокатите, получили  информация  “ преди, по време на или след съдебно производство, или в процеса на определяне на правното положение на клиент“.  Както и,  че “ правната консултация, която адвокати и други правни професии, ползващи се със защита на професионалната тайна, предоставят, се изключва от обхвата на този закон“.  Това не се отняса за „лицето, упражняващото правната професия, ако е  замесено лично  в пране на пари или  финансиране на тероризма“.

Писмото на Недева е знак за управителния орган, че проблем има и той не е  решен.

Както бяха обявили по-рано в понеделник  в 12 ч. пред ВАдС се събраха няколко десетки адвокати с  настояване за отмяна на спорните текстове.  Според адвокат Цветанка Иванова:  „Не трябва да се вменяват такъв тип задължения, тъй като най-малкото ние имаме задължението да спазваме адвокатската тайна, да опазваме интересите на клиента, да бъдем достатъчно лоялни, отговорни. Този човек разчита на нас. Той е дошъл при нас, защото има някакъв проблем в повечето случаи„.
Според адвокат Николай Хаджигенов новите разпоредби противоречат на идеята за свободна и независима адвокатура и превръщат адвокатите в доносници на службите
Адвокати обмислят национална стачка заради Закона за мерките срещу изпирането на пари и правилника към него.

Втори адвокатски протест по същия проблем е насрочен за четвъртък, но пред Народното събрание.

 

Още за дневния ред на АС на адвокатите– https://www.vas.bg/bg/a/reshenie-na-vadvs-za-svikvane-na-obshchoto-sbranie-na-advokatite-ot-stranata-23-24-fevruari-2019-g

 

About De Fakto

Проверете също

КС „отмени“ текстове от Изборния кодекс: Всички партии имат достъп до изходния код на машините за гласуване, обяви съдът

   Конституционният съд обяви за противоконституционни част от текстовете в Изборния кодекс. Съдът се произнесе  …

На съд е предаден служител от Община Генерал Тошев, получил с измама подкуп от немски гражданин

Окръжна прокуратура – Добрич предаде на съд общински служител от Община Генерал Тошево, поискал и …

Един коментар

  1. ВАдвС мълча почти година за ЗМИП. Опитите за изменения в закона за адвокатурата са неуспешни заради пасивността на Висшия адвокатски съвет.Oставка на Председателя на ВАдвС, и членоветe на Висшия адвокатски съвет.От 21.01.2015г. Зид на ЗА в НС ………..сега сме 18.02.2019г. Оставкааааааааааааааа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 + 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.