Последни новини
Home / Законът / Кадровиците директно оцениха за отлично съдия, игнорираха КАК

Кадровиците директно оцениха за отлично съдия, игнорираха КАК

Defakto.bg

Максималният брой от 100 точки при атестация даде Съдийската колегия на ВСС на Георги Чехларов от Софийския районен съд. Така кадровиците директно промениха оценката за работата му, като игнорираха ресорната Комисия по атестирането и конкурсите (КАК).

А преди това повече от един час спориха и дебатираха какво предвижда закона и дали да спазят неговата буква, сиреч дали да го нарушат. Надделя мнозинството, според което прескачането на КАК не е нарушение, а тълкуване на закона.

Чехларов мотивирано възразяваше срещу оценката си по три критерия, сред които оптимална организация на работата, придвижване на жалбите и администрирането на дела. Подобно и на останалите магистрати от СРС той е бил свръхнатоварен, имал е над 3 700 акта за атестирания период. Чехларов се позова и на атестациите на други 20 съдии от СРС, на които при сходни обстоятелства е дадена различна оценка.

След изслушването му между членовете на Съдийката колегия нямаше спор, че възраженията на магистрата трябва да се уважат. Дебатът бе – как? Самият Георги Чехларов бе настоял атестацията му да не се връща на КАК. Законът за съдебната власт обаче предвижда точно обратното – при уважаване на възражението, КАК изготвя нова комплексна оценка.

„Процедурата по атестирането се превръща в процедура по демотивация на младите колеги. Може би КАК трябва да помисли за промяна във формулярите, защото това, което се случва, е нелепост“, категорична бе Боряна Димитрова.

Атанаска Дишева се съгласи с това. „Налице е нееднакво третиране на съдиите от СРС, може би се дължи на изоставената практика за публикуване на атеестационните формуляри. Те вече не се публикуват, понеже публичността им правели магистрата уязвим, като са публични. Законът обаче е категоричен, че новата оценка трябва да се изготви от КАК. В конкретиня случай, ако просто увеличим оценката на съдията, а оставим същите констатации в атестацонния формуляр, това няма да отговори на целите на атестацията обективно да отразява работата му“, настоя Дишева.

Даниела Марчева обаче изтъкна, че по конституция и закон ВСС атестира магистратите (но и функциите на КАК са изрично записани в закона) и предложи съветът да определели точките за атестацията, а после да изпрати тази оценка на КАК.

Няма как да стане, възрази Красимир Шекерджиев.

Вероника Имова пък предложи: „Когато атестационният формуляр съдържа явна необоснованост, каквато в случая е налице, можем да го коригираме само в крайнте изводи. Да приложим мотивите към възражението и да се присъединим към тях, без да връщаме на КАК“.

Шекерджиев напомни, че този съвет е разгледал 21 възражения, от които е върнал само 1, а 18 е уважил. Но законът и наредбата изрично изискват при уважаване на възражението КАК да изготви нова комплексна оценка.

Севдалин Мавров възрази: „Да, законът е такъв, но той трябва да тълкува. Ако в една атестация има грешно посочен брой дела, можем да върнем на атестационната комисия да установи новите факти. Но когато фактите са си такива, а е направена неправилна оценка, защо да връщаме? Все повече се убеждаваме, че атестациите се правят все едно за производствено предпирятие – за колко време колко продукция можеш да изработиш. Но съдийската работа не е производствено предприятие!“

Дебатът е дали да спазим закона, категорична бе Дишева.Че преписката трябва да се върне на КАК смятаха също Лозан Панов и Георги Чолаков.

Мнозинството се оказа на друго мнение.

About De Fakto

Проверете също

При 37.14 % обработени протоколи от ЦИК: ГЕРБ – СДС първи, ПП – втори, Възраждане – трети

Централната избирателна комисия публикува официалните данни от предсрочния парламентарен вот на база 37.14  от обработени …

Изборите за 48 – мо НС започнаха. За година и половина гласуваме четвърти път, трети път – предсрочно

Изборите за 48 – мо Народно събрание в България започнаха. B cтpaнaтa избopният дeн зaпoчнa в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.