Последни новини
Home / Законът / Кадровиците тотално се оплетоха как да мерят натовареността

Кадровиците тотално се оплетоха как да мерят натовареността

Defakto.bg

Красимир Шекерджиев ще пише нови правила, а сегашната система ще се прилага?!

След близо три часа дебат членовете на Съдийската колегия на ВСС тотално се оплетоха в спора как занапред да се мери натовареността на съдиите.

Точката в дневния ред гласеше: „Обсъждане на въпроса относно начина за изчисляване натовареността на съдиите (отложена с решение на Съдийската колегия по Протокол № 3/29.01.2019 г.)„.

Както отдавна е известно, предложени са три концепции – създадената през 2016 г. от предния ВСС Система за измерване на натовареността на съдиите (СИНС), концепция на настоящия член на ВСС Красимир Шекерджиев и третата е на председателите на административиня и на окръжния съдилища в Смолян Игнат Колчев и Любен Хаджииванов.

Трите концепции са различни. СИНС (която се свързва с името на Калин Калпакчиев и е атакувана сега) въведе измерване на натовареността не само според броя на разгледаните дела, но и необходимото време за това, както и сложността на делата.

Красимир Шекерджиев предлага измерването да е по брой дела, но разделени на големи групи.

А Колчев и Хаджииванов залагат на математически модел за определяне на натовареността на съдиите.

От началото на мандата на този съвет се говори за промяна на системата, а данните от СИНС не влизат в годишните доклади. Не е правена и оценка на достоверността й – нещо задължително след започналото прилагане на новата система през 2016 г.

Какви ще са като краен вариант другите две системи изобщо не е ясно.

В същото време кадровиците трябва да са наясно по кой модел ще измерват съдийската натовареност, защото той трябва да залегне в техническото задание на Единната информационна система на съдилищата, която се изработва по оперативна програма „Добро управление“. Именно там модулът за натовареността трябва да се свърже и с този за случайното разпределение на делата. А срокът за това изтича официално в края на февруари, неофициално – както стана ясно днес – в края на март. Веднъж вече работата по този проект бе рестартирана, втори рестарт едва ли ще бъде позволен.

На този фон днес три часа кадровицитге изговаряха какво ли не, от което стана ясно, че мнозинството не харесва СИНС. Но недоволството им не отричало приемствеността и нямало нищо общо с Калин Калпакчиев. Измежду този лайтмотив обаче се чуваше и че не е разумно да се изоставя една вече разработена система (която беше работена близо 3 години) и да се прави съвсем нова, с неясен резултат. А по-логичното е да се надгражда и усъвършенства СИНС.

В дебата все пак се очертаха три възможни решения – за СИНС (за това говореха Атанаска Дишева, Цветинка Пашкунова и Георги Чолаков – той с резерви), за Шекерджиев и за обединен вариант на идеите на Шекерджиев и на Колчев. Симпатиите на мнозинствотго клоняха към последните два варианта, като се преплитаха. Дишева обаче възрази, че самият Игнат Колчев е заявил, че неговите предложения са съвсем различни от тези на Шекерджиев. А и никой не е питал този автор дали би работил в съавторство.

На финала обаче настъпи същински хаос, защото кадровиците не можеха да се разберат какво точно да гласуват. Ясните предложения да се гласува „за“ или „против“ СИНС бе отхвърлено. Защото не можело да се отхвърля единствената налична система за измерване на натовареността. Не се прие обаче да се гласува и поетапно за всяка една от трите концепции. Имаше настояване директно на гласуване да се подложи изработването на нови правила от Шекерджиев и Колчев, без ВСС сега да взема отношение за СИНС.

На логичния въпрос а какво задание тогава ще влезе в единната система на съдилищата отговор не бе получен.

След гласуване резултатът бе: 4 „за“ СИНС, 3 „за“ Колчев и 5″за“ Шекерджиев. По искане на Даниела Марчева обаче последва прегласуване. Крайният резултат: 4 „за“ СИНС, 2 „за“ Колчев, 7 „за“ Шекерджиев.

Така изглеждаше, че се пристъпва към нова система. Но се оказа, че не е съвсем така. СИНС ще продължи да работи, докато Красимир Шекерджиев не изработи нови правила. Предвижда се това да стане до края на март. А какво ще влезе в единната система остава голяма въпросителна. Но кадровици подсказват, че май там ще залегнат модулите по СИНС.

С две думи – пълна бъркотия.

About De Fakto

Проверете също

Адв. колегия Стара Загора: От началото на мандата си гл. прокурор недопустимо злепоставя адвокатите. Докога ще търпим това?!

В декларация – становище Адвокатска колегия Стара Загора посочва, че е  трайното неприемливо и недопустимо …

Поредната тъпа употреба на конституционните механизми

Иван Брегов, Институт пазарна икономика Краткият живот на 48-ото Народно събрание доказва, че у нас …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.