Последни новини
Home / Законът / Три дами продължават в надпреварата за европейски прокурор

Три дами продължават в надпреварата за европейски прокурор

Defakto.bg

Само дами ще са българските кандидати за европейски прокурор.

Комисията по подбора предложи на министъра на правосъдието Цецка Цачева кандидатурите на прокурор Десислава Пиронева, прокурор Светлана Шопова-Колева и съдия Теодора Георгиева (по азбучен ред) за участие в надпреварата за поста, съобщиха от Министерството на правосъдието.

Пиронева и Шопова-Колева са от Софийската градска прокуратура, а Георгиева – от Административен съд- София-град.

Общо допуснатите до изслушване кандидати бяха осем, а след отказа на една от тях – следовател от Пазарджик, останаха седем. Подборът е любопитен, като се има предвид, че двама от претендентите – Божидар Джамбазов и Сава Петров, бяха от най-високото ниво – Върховната касационна прокуратура. Джамбазов ребром постави и принципния въпрос защо у нас в този конкурс се изисква приоритетно владеене на английски, при три работни езика на ЕС. А Петров впечатли с изложението си пред комисията по подбора.

Сред кандидатите бе и известният следовател Бойко Атанасов.

Но комисията е предпочела други.

Съобщението:

„Процедурата по подбора премина през два етапа – проверка по допустимост на кандидатите въз основа на представените от тях документи и публично изслушване на допуснатите кандидати, проведено на 18 февруари 2019 г., и излъчвано в реално време на сайта на Висшия съдебен съвет.
Предстои  до 13 март т.г. министър Цачева да внесе трите предложения в Министерски съвет, след което одобрените кандидатури ще бъдат изпратени на секретариата на Комитета по подбора в Брюксел в срок до 31 март т.г.
Съгласно Регламента за създаване на Европейската прокуратура, трите кандидатури, излъчени от българската страна, ще бъдат разгледани от Комитета по подбора, създаден в съответствие чл. 14, параграф 3 от Регламента, като и тримата кандидати ще преминат присъствено изслушване.
След разглеждането на кандидатурите и изслушването, Комитетът по подбора ще изготви становище за квалификацията на кандидатите и ще посочи дали те отговарят на условията по чл. 16, параграф 1 от Регламента. Комитетът ще класира кандидатите според тяхната квалификация и опит, за да укаже реда на предпочитане.
След получаване на обоснованото становище на Комитета, включително на списъка с класирането, Съветът на ЕС, като действа с обикновено мнозинство, ще избере и назначи един от кандидатите за европейски прокурор от България“.

About De Fakto

Проверете също

Гешев критикува Зарков за искането до КС срещу тоталния адм. контрол на прокуратурата над изпълнителната власт

След закриване на спецправосъдието, наркотици заляха улиците, а дрогирани шофьори убиват децата ни, казва главният …

Прокуратурата иска имунитета на кандидат депутат, шофирал след употреба на наркотици

Софийска градска прокуратура (СГП) е предложила на главния прокурор на Република България да внесе мотивирано …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.