Последни новини
Home / Законът / Нови бройки за обвинители и следователи в спецпрокуратурата, за служители и помощници другаде

Нови бройки за обвинители и следователи в спецпрокуратурата, за служители и помощници другаде

Defakto.bg

Заседанието на Прокурорската колегия на ВСС мина основно под знака на трансформиране на щатове – за магистрати, служители, прокурорски помощници.

Така, чрез трансформиране, спецпрокуратурата получава нови 14 бройки за обвинители и 5 – за следователи.

Нови 8 щата за служители ще има Софийската районна прокуратура – 6 за съдебни деловодители и 2 за чистачи. Тези бройки на служители се сърщават от националното следствие и от администрацията на главния прокурор.

Отделно в рамките на самата СРП се трансформират още 8 щата, като бройки за призовкари и домакин стават счетоводител и специалисти.

Специализираната прокуратура пък получава 11 нови щата за служители, 10 – за съдебни деловодители и 1 за чистач. Тези бройки идват от съкращения на щата за служители във ВПК и в администрацията на главния прокурор.

Нови прокурорски помощници

Това бе най-спорната кадрова точка днес.

Първоначалното предложение бе нови щатове за прокурорски помощници да получат окръжната прокуратура в Перник – 1 бройка, районната прокуратура в Кърджали – 1 бройка и районната прокуратура във Варна – 2 бройки.

Четирите щата идват от съкращения на администрацията във ВКП, НСлС и тази на Цацаров.

За Перник дебат нямаше, оказа се единствената окръжна прокуратура без помощник.

Спорът започна оттам нататък и основна за бройката в Кърджали.

Гергана Мутафова обяви, че това вече е окрупнена районна прокуратура, към която в началото на годината като териториално поделение мина Ардино. Предстои й да приеме и други две РП в този съдебен окръг. Освен това от 2014 г. в Кърджали имат натоварване над средното за страната.

Огнян Дамянов обаче възрази, че натовареността е променлива величина, а помощници засужават и прокурорите, които са останали съвсем сами, например в Средец. Затова той нямало да подкрепи назначаването на прокурорски помощник в РП-Кърджали.

Тук Сотир Цацаров предупреди, че ако като срор бройките се променят, това ще рефлектира „върху цялата схема“.

Мутафова се включи с обяснението, че след като РП извън областните центрове ще стават териториални отделения, няма логика там да се назначават помощници, а и няма подобни искания.

Цацаров обаче заяви, че е постъпило искане за ройка за помощник и от районния прокурор на Бургас. И каза, че е съгласен „да го заменим с Кърджали“.

Калина Чапкънова настоя на Бургас и напомни, че миналата година са отказали трансформация на 1 бройка на деловодител там в прокурорски помощник, понеже в РП-Варна нямало помощници. „Сега можем да коригираме неправдата. Това (в Бургас) е прокуратура в голям областен център и вероятно следващата ни стъпка ще е именно нейното окрупняване. Бургас и Кърджали са несъпоставими!“, изтъкна Чапкънова.

Пламен Найденов обаче настоя на Кърджали. В крайна сметка дадоха бройката на Бургас.

А, по предложение на самия Цацаров, задължиха главния прокурор до края на февруари да внесе информация за разпределение на прокурорските помощници във всички прокуратури ведно заедно с предложение за осигуряване на помощници чрез трансформиране на съществуващи щатове.

До 1000 лева поощрения за прокурорите

Колегията определи и размера на паричната наглада, с която се поощряват отличили се обвинители (най-често при пенсионирането им).

Предложението бе за индивидуален размер от 1000 лв., както вече реши Съдийската колегия за съдиите.

Сотир Цацаров обаче настоя „да не е вразмер от 1000 лева, а до 1000 лева“, за да има възможност за преценка според заслугите.

Прие се.

 

About De Fakto

Проверете също

ВАС обедини в едно дело жалбите на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу прокурорската колегия на ВСС

Върховният административен съд служебно обедини в едно дело жалбите  на бившия главен прокурор Иван Гешев …

Прокуратурата не се яви по делото срещу К. Костадинов, образувано за заблуждаващи твърдения

Представител на прокуратурата не се яви  в Софийския районен съд за наказателното дело срещу лидера …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

19 + twenty =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.