Последни новини
Home / Законът / Предложение: И магистрати да участват в европроекти за реформата и да им се плаща

Предложение: И магистрати да участват в европроекти за реформата и да им се плаща

Defakto.bg

Не само членовете на ВСС, а и магистратите занапред да могат да се включват в дейностите по европроекти и да получават възнаграждение за това, предлагат депутати от управляващите. Правилото да важи и за съдебните служители. Но само ако евросредствата са отпуснати за съдебна реформа или електронно правосъдие.

Такова допълнение в Закона за управление на средствата от европейските структурни и инвестиционни фондове (ЗУСЕСИФ) са внесли Данаил Кирилов, Лиляна Павлова, Десислава Атанасова и Ивелина Василева.

Като бенефециент или партньор по европроектите, касаещи съдебната власт (които не са малко), участва Висшият съдебен съвет. Проблемът е, че ВСС може директно да възлага еврофинансирани дейности само на членовете си или на служителите в администрацията на съвета. И те, съответно, получават заплащане от проекта за участието.

Ако обаче се възлагат дейности на съдии, прокурори, следователи и на служители в органи на съдебната власт, те се смятат за външни лица и към тях се прилага Законът за обществените поръчки. В същото време обаче процедура за обществена поръчка не може да бъде проведена, ако изпълнителят е предварително избран, а в повечето случаи съдии, прокурори или следователи са поименно определени и одобрени в рамките на конкретния проект. Резултатът е, че трябва да се търсят околни пътища за заплащане на магистрати и съдебни служители.

Предложението е в допълнителните разпоредби на закона да се създаде параграф 6а:

Съдии, прокурори, следователи и съдебни служители в органите на съдебната власт могат да участват в управлението, техническото и/или финансовото изпълнение, включително да извършват разходи по проекти с бенефециент или партньор Висшия съдебен съвет, когато се финансрат мерки, свързани с изпълнението на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система и Стратегията за въвеждане на електронно управление и електронно правосъдие, при спазване на правилата за избягване на двойно финансиране и за допустимост на разходите. В този случай посочените лица се считат за считат за такива по чл. 49, ал. 3 ЗУСЕСИФ, като действията се възлагат от упълномощения ръководител или координатор на проект„.

About De Fakto

Проверете също

„Артекс“ загуби общо 200 000 лева претенции срещу протестиращи за изграждането на „Златен век“

ВКС  отхвърли искането на инвеститора  за касационно обжалване на решение на АС – София, „оправдало“ …

Иван Демерджиев: Прокуратурата не обича да разследва онези, които управляваха до служебните кабинети

МВР се чисти от нарушители В много бърз порядък ще бъдат проведени дисциплинарни производства срещу двамата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.