Последни новини
Home / Законът / Следователят Бойко Атанасов предлага на ЕК да проведе нов конкурс за избор на европейски прокурор

Следователят Бойко Атанасов предлага на ЕК да проведе нов конкурс за избор на европейски прокурор

Defakto.bg

Следователят Бойко Атанасов в сигнал до представителството на Европейската комисия у нас предлага да се проведе нов конкурс за избора на европейски прокурор.“ Предлагам   да бъде проведена  процедура, която съответства на  критериите в  чл.16 параграф 1   от  Регламента и  изпълнението им с оглед подбор  за длъжността „европейски прокурор“  от Република България,  казва Атанасов.   Той смята, че комисията по подбора е нарушила регламента и не се е съобразила  с действащото право на европейския съюз.   Изричното  въвеждане на критерии  за  задължително владеене на английски език при положение,  че  работните езици в ЕС са три и са равнопоставени – английски, немски и френски, е нарушеине на правилата, казва следователят.  Това конкурсно условие бе оспорено и от Божидар Джамбазов, прокурор от ВКП,  също участвал в процедурата за поста.

„Излиза, че  съм се явявал на конкурс за преводач , а не за  поста „европейски прокурор“, пише  до ЕК Атанасов.

Категоричен е, че членовете на конкурсната комисия нямат опит във финансови  разследвания и  международно правното сътрудничество и не притежават  академични познания във връзка с  прането на пари. Бъдещето им участие в комисията по подбор на кандидатите за длъжността европейски прокурор от Република България  застрашава избора, смята следователят.

Комисията по подбора предложи на министър Цачева  три кандидатури за позицията „европейски прокурор“ – две на прокурори –  Десислава Пиронева и  Светлана Шопова-Колева, и една на съдия – Теодора Георгиева.  Последна дума ще има кабинетът.

Подборът направи впечатление с това, че бяха отхвърлени претенденти от най-високото ниво на Върховната касационна прокуратура-  Божидар Джамбазов и Сава Петров.  Отхвърлен бе и следователят Бойко Атанасов.

ДО ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО  НА ЕВРОПЕЙСКАТА  КОМИСИЯ В БЪЛГАРИЯ

С  И  Г  Н  А  Л –ПРЕДЛОЖЕНИЕ

От   БОЙКО ЙОРДАНОВ АТАНАСОВ  СЛЕДОВАТЕЛ  ПРИ СЛЕДСТВЕН ОТДЕЛ В СОФИЙСКА ГРАДСКА ПРОКУРАТУРА (…..)

Уважаеми  Госпожи и Господа,

Обръщам се към вас по повод участието  ми в процедурата за избор на европейски прокурор  от Република България съм участвал  с надлежно представено заявление и   документи удостоверяващи  изпълнение на  критериите заложените  в чл.16  параграф 1 от регламент  (ЕС) 2017/1939 на съвета от 12 октомври 2017 година за установяване на засилено сътрудничество за създаване на европейска прокуратура.

Член  16

„Назначаване и освобождаване от длъжност на европейските прокурори

  1. Всяка държава членка посочва трима кандидати за позицията на европейски прокурор измежду кандидати:а) които са действащи членове на прокуратурата или съдебната система в съответната държава членка;

б) чиято независимост е извън съмнение; и

в) които притежават необходимата квалификация за заемане на висши длъжности в прокуратурата или съдебната система на съответните си държави членки и които имат съответен практически опит в националните правни системи, финансовите разследвания и в международното съдебно сътрудничество по наказателноправни въпроси.“

С представени  от мен молба – заявление от 24,25.01.2019година и  от 11.02.2019година  съм  представил  доказателства,  че  притежавам  изискуемите  квалификация  и опит  по финансови разследвания, като работещ в структурата на прокуратурата и  международно правно сътрудничество,  както и  информация,  удостоверяваща,  че моята независимост е извън  съмнение.

При проведеното на 19.02.2019 година събеседване с  комисията за подбор на кандидатите за длъжността европейско прокурор  от Република България  са  поставени  други изисквания пред кандидатите извън правната рамка на регламента  поставени в чл.16 параграф 1,   с което  комисията   не се е съобразила със заложените в регламента задачи.

Смятам, че като участник в  процедурата по  подбор на кандидатите  за длъжността европейски прокурор   комисията  по подбора е  нарушила регламента и не се е съобразила  с действащото право на европейския съюз .

Проведена   процедура  на 19.02.2019г.   от  Комисията по подбор на кандидатите за длъжността европейски прокурор от Република България е била  с друга цел,  а именно,  да се избере кандидат за заемане на длъжността „преводач“  към центъра за  преводи  към органите на европейския съюз.

Предлагам ,   да бъде проведена  процедура нормативно съответстваща на заложените  критерии в  чл.16 параграф 1   от  Регламента и  изпълнението им с оглед подбор  за длъжността „европейски прокурор“  от Република България   .

В допълнение смятам,  че  членове на  комисията по подбор на кандидатите за длъжността европейски прокурор от Република България,    които не  са  запознати и нямат опит във финансови  разследвания, нямат опит  при  работата,  свързана с   международно правно сътрудничество, включително и  такива  които не притежават високи академични познания или са  заемали   длъжности  в  ниски нива от   съдебната система,  не бива да бъдат  допускани до участие в тази важна  комисия .  Допускането на лица  с недобри юридически  познания и ниска академична култура  до участието им  в комисията по подбор на кандидатите за длъжността европейски прокурор от Република България   ще опорочи бъдещият  избор .

Приложение:  Статия от „Блиц “  само в БЛИЦ! Вижте излагацията  на следователя  Бойко Атанасов пред ВСС – говори „английски“  като ескимос !

–   Информацията в статията доказва,  че  в  проведената процедура  от Комисията по подбор на кандидатите за длъжността европейски прокурор от Република България е   в нарушена разпоредбата  на   Регламент    (ЕС) 2017/1939 на съвета от 12 октомври 2017 година.

 

 

Гр.София                                                    С уважение :

20.02.2019г.                                                                 Бойко Атанасов

 

 

в)

 

About De Fakto

Проверете също

Обвиниха сръбския шофьор за катастрофата на магистрала „Тракия“

Районна прокуратура-Стара Загора е привлякла като обвиняем сръбският гражданин  Д.К., на 40 г.,  за това, …

ПРБ предлага да се създаде национално междуведомствено звено за предстоящите избори

Ръководството на прокуратурата изпрати писма до служебния вътрешен министър  Иван Демерджиев и до председателя на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.