Последни новини
Home / Законът / След като отложи дело пред СГС, шефът на БНТ, „болен“, отиде на конференция срещу фалшивите новини (обновена)

След като отложи дело пред СГС, шефът на БНТ, „болен“, отиде на конференция срещу фалшивите новини (обновена)

Defakto.bg

Съдът разпореди проверка на болничния лист  на Константин Каменаров

Генералният директор на БНТ Константин Каменаров участва в Брюксел в конференция за предизвикателствата пред аудиовизуалните медии във време на дигитална революция, заедно с шефове на други обществени телевизии в ЕС, както и българският еврокомисар Мария Габриел.

Участието на Каменаров е само ден, след като той не се яви на делото, водено срещу него за шофиране на автомобил в нетрезво състояние, съобщи в. Сега.  Както „Де Факто“ писа онзи ден  Софийският градски съд за пореден път отложи  делото на втора инстанция заради  болничен лист на Каменаров за периода 14-22 февруари.  Вчера  обаче болният тв шеф е бил в Брюксел и там е коментирал, „че живеем във време, в което всеки телефон е медия, но традиционните медии все още поддържат високо ниво на достоверност“.  И още: „Хората лесно се увличат, фалшивите новини са лесно достъпни, лесносмилаеми. Не можем да очакваме всеки човек да прецени доколко дадена новина е достоверна или проверена, така че това е истински голяма опасност. Но на тази среща ми направи впечатление, че всички сме на една позиция, което е много добра новина“

На първа инстанция Софийският районен съд вече осъди шефа на БНТ на година и три месеца затвор условно и глоба от 600 лева за шофиране в нетрезво състояние.

Поведението на Каменаров спрямо съда е поредица от заболявание и служебни ангажименти, които отдалечават срещите му  с  Темида.
 Миналата година през май той внесе молба за отлагане на поредно заседание на СГС , защото бил в командировка в Португалия за финала на „Евровизия“.   Бе  изпратил на съда служебните си ангажименти, свързани с поредица командировки за уреждане на рекламните права на БНТ, свързани с излъчването на световното първенство по футбол в Русия.  Магистратите се съобразиха с графика му, макар, че  председателят на съдебния  състав  Атанас Атанасов,  напомни на подсъдимия генерален директор на БНТ, че явяването му в съдебна зала има приоритет пред служебните му ангажименти и че участието му в дело от общ характер е основание за освобождаване от служебни антажименти, а не обратното. 
Отложеното тогава съдебно заседнане за 4 юли м.г., не се проведе заради  болничен лист, представен от Каменаров. 
По принцип делото е фатално за Каменаров, защото ако бъде потвърдена наложената му от Софийския районен съд условна присъда от 1 година и 3 месеца за шофиране с 1,6 промила алкохол в кръвта, той ще изпадне в несъвместимост с шефския пост в БНТ и трябва да го напусне.  Законът за радиото и телевизията е ясен – членове на ръководството на БНТ и БНР не могат да са хора, осъдени на лишаване от свобода за престъпления от общ характер.  Дали присъдата е условна или ефективна няма значение.
През август 2017 г. Каменаров  бе избран за генерален директор на БНТ, мандатът е 3 години.
Очевидно обаче нито законът, нито  мнението на съда впечатляват шефа на БНТ и той ще изкара мандата си  в „болнични“ и служебни командировки.
Бързи отговори от БНТ и здравната инспекция, иначе – глоби!
С определение от днес Руси Алексиев, Анелия Щерева и Габриела Лазарова от Софийския градски съд отправят конкретни въпроси към столичната здравна инспекция и БНТ за скандалния болничен на Каменаров. И разпореждат да им бъде отговорено в спешен порядък, иначе ще последват глоби.
Съдиите изискват проверка, като се позовават на репортажи на самата БНТ и на други медии за присъствието и участието на генералния директор на публичен форум в Брюксел на 19 февруари, именно по времето, когато би трябвало да е под „домашно-стаен режим“ (от 14 до 20 февруари включително).
От определението става ясно, че болничният е издаден от д-р Емилия Баракова от „АГППМП Здраве 14“ ООД, а диагнозата на Каменаров е „Други остри инфекции на горните дихателни пътища с множествена локализация“.

Тези обстоятелства налагат съдебният състав да извърши проверка, дали действително неявяването на подсъдимия Каменаров в откритото съдебно заседание на 18. 02. 2019 г. се е дължало на обективна невъзможност за него да се яви пред съда„, категорични са магистратите.

И разпореждат:

ДА СЕ ИЗПРАТИ на Столичната регионална здравна инспекция копие от болничен лист № Е20196432748, издаден на 14. 02. 2019 г. от д-р Емилия Баракова от „АГППМП Здраве 14“ ООД за Константин Каменаров, с ЕГН …………, за проверка за спазване на изискванията на Закона за здравето и Наредбата за медицинската експертиза при издаването му, като съдът да бъде незабавно уведомен за резултатите от същата.

ДА СЕ ИЗИСКА от Българската национална телевизия информация за това дали генералният директор Константин Каменаров се е явявал на работа в периода от 14. 02. 2019 г. до 20. 02. 2019 г., включително дали е бил командирован служебно за пътуване до Брюксел, Кралство Белгия, за какъв период и по какъв повод.

Информацията от БНТ следва да бъде предоставена на съда най-късно в тридневен срок от получаване на писмото от съда, а информацията от СРЗИ – най-късно в тридневен срок от приключване на проверката на болничния лист по установения ред, но не по-късно от 13. 03. 2019 г.

 

About De Fakto

Проверете също

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

ВКС е насрочил за разглеждане делото на Боян Расате, осъден за нападението срещу „Рейнбоу Хъб

  ВКС е насрочил за 08.12.2023 г., наказателно дело срещу Боян  Расате  за непристойни действия, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fourteen − twelve =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.