Последни новини
Home / Законът / След нотариалните дела в АССО се появиха и първите оспорвания на регулаторите – КЗК, КРС и КФН

След нотариалните дела в АССО се появиха и първите оспорвания на регулаторите – КЗК, КРС и КФН

Defakto.bg

 

През месец януари, в Административен  съд София–област бяха образувани около сто дела срещу заповеди на Министъра на правосъдието във връзка с проведения ĸoнĸypc за нотариуси, назначаването нa cпeчeлилитe ĸaндидaти и вписването им в peгиcтъpa нa Hoтapиaлнaтa ĸaмapa.  Ocпopeни бяха и първоначалната заповед за откриване на конкурсната процедура,  както и зaпoвeдта зa oтĸpивaнe нa дoпълнитeлни мecтa зapaди нaличиeтo нa ĸaндидaти c paвни peзyлтaти. Повече от 10 са вече и новите дела по казуси на Комисията за защита на конкуренцията, тези дни постъпиха първите дела на Комисията за регулиране на съобщенията и на Комисията за финансов надзор-

Това са част от новите предизвикателства след последните законодателни промени, с които беше прехвърлена част от специализираната материя, по която Върховния административен съд до сега беше първа и последна инстанция за съдебно-административен контрол.  Сега като първа инстанция споровете ще се разглеждат от съдиите в Административния  съд София–област. Това беше информационния повод да потърсим  за мнение съдия Мария Попова, която сега изпълнява функциите на председател на АССО.

Съдия Мария Попова

 – Съдия Попова, законодателите прехвърлиха при вас част от споровете, разглеждани досега от ВАС, какво ще ви донесе това предизвикателство?

– Да, действително, отчитайки приетите и вече действащи законодателни промени, следващите няколко месеца АССО ще бъде поставен пред сериозно предизвикателство. Съзнаваме ясно отговорността, която стои пред нас с оглед предоставената ни от законодателя компетентност да разглеждаме многобройни различни като материя дела, доскоро подсъдни на Върховния административен съд. Това не е някаква привилегия, а подчертавам  изключителна отговорност, с която вярвам ще се справим с общи усилия.

Ефектът от законовите промените вече е налице. В рамките само на един месец в АССО бяха образувани повече от 100 дела по Закона за нотариусите и нотариалната дейност. Вече са над десет делата по Закона за защита на конкуренцията, които се отличават със съществена фактическа и правна сложност. Законодателят промени подсъдността по 12 закона , по които обжалването на административни актове вече е пред АССО.

В тази връзка разчитам преди всичко на усилията и отговорността, които ще бъдат положени от колегите-магистрати в Административен съд София-област, на помощта и съдействието на колегите съдии от Върховен административен съд, които са разглеждали до сега тази материя и не на последно място, на разбиране и съдействие от страна на Висшия съдебен съвет при разрешаване на евентуални проблеми, които очакваме, че ще възникнат.

 –  Доколкото разбрахме, пред АССО, освен актовете на всички регулатори, ще се обжалват и отказите на президента по Закона за българското гражданство и разполагаме с вътрешна информация, че в МП има около две хиляди „висящи“ преписки.

 –  Да, става дума за едно съвсем ново производство. И за да сме съвсем точни, пояснявам, че самото произнасяне на Министъра на правосъдието, не подлежи на съдебен контрол .В Закона за българското гражданство е предвидено , АССО да проверява само движението по процедурата като се произнася с определение, което е окончателно. По този начин се гарантира конституционното право на гражданите да обжалват всички административни актове, които ги засягат.

Като цяло, прехвърлянето на тези дела към АССО, за мен е вид цялостна оценка дейността на съда. Над 90% от делата се приключват в кратки и разумни срокове, а решенията се изписват в инструктивния едномесечен срок. И това се дължи на отличната работа и на старанието, полагано от колегите, а не на ниската натовареност на съда, както се твърдеше доскоро. Натовареността е над средната за страната, за което може да се обърнете към статистиката, качена на сайта на ВСС.

С гордост отбелязвам, че професионалната биография на всеки един от колегите в съда показва, че на едно място е събран сериозен като обем управленски и съдийски опит.

  Отделно от това съдебната администрация работи перфектно, което може да се разбере от мненията на страните по делата- адвокати, вещи лица и граждани. Ocнoвнoтo oбaчe e дa миcлим зa интepecите нa страните в процеса, на гpaждaнитe. Дaли тe щe пpoдължaт дa бъдaт пo-cĸopo ĸpитични ĸъм aĸтoвeтe нa cъдилищaтa. Ролята на  една специално подбрана и подкрепена институция, e разтоварване на ВАС, произнасяне в по-кратки процесуални срокове и постигане на най-важната цел- високо качество на пpaвopaздaвaнeтo, ĸoeтo винaги щe e caмo и eдинcтвeнo в интepec нa гpaждaнитe.

Постоянно се стремим да улесним достъпа до информация за дейността на съда. Сайтът на АССО е изцяло обновен, включително от месец в нашата интернет-страница представяме допълнителни регистри на делата по Закона за нотариусите и нотариалната дейност, за делата по Закона за конкуренцията, в близки дни ще публикуваме и регистър на делата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди. Към всичко това трябва да добавим и регистъра на делата от особен обществен интерес, макар че всяко дело си е особено важно за конкретните страни по него.

–   Наскоро съдията от АССО Георги Николов се обърна с открито писмо към ВСС, заради едни реплики по повод негативни оценки за вашия съд.  Ставаше  дума за мнение на един член от съдийската квота, но така или иначе, разбирането за действителното положение на съда, е въпрос на доказване, нали?

–  Реакцията на колегията беше негативна. Не сме съгласни с квалификацията, че в АССО идват хора не по общия ред, както е казано на заседанието на 22-01 в съдийска колегия на ВСС. Както във всеки съд, така и в АССО всяко назначение става с решение на Съдийска колегия. Единствено Инспекторатът към ВСС има правомощието да констатира евентуални пропуски в работата на съда по установения в закона ред. Такава проверка в Административен съд София-област е извършена и видно от констатациите, нарушения не са установени, а постигнатите резултати са отлични.

В разговора се включва и  съдия Мирела Георгиева –  зам председател на АССО.  

Смятам, че е правилно между органите на съдебната власт да има отношения на добронамереност и координация, а не на конфронтация. За мен твърденията, че се извършват нелицеприятни неща, че системата не работи и не се подхожда еднакво към всички колеги, не се позовава на никакви конкретни факти . Това изказване е обидно за всички нас.  И тъй като и в бъдеще ние ще очакваме разбиране и съдействие от ВСС, аз в качеството си на заместник-председател на този съд, бих желала да отправя покана до всички членове на Съвета и лично до госпожа Олга Керелска да присъстват на следващото отчетно събрание на съда, за да се запознаят с постигнатите  резултати, както и да чуят наболелите актуални проблеми на АССО.

Интервю на Ива Попова

About De Fakto

Проверете също

ВКС окончателно оправда Огнян Донев и Борис Борисов по обвинение за укрити и неплатени данъци

  Върховният касационен съд (ВКС) окончателно оправда изпълнителния директор на „Софарма“ Огнян Донев и заместника …

КС реши, че е недопустимо да се прекрати дейността на Инспектората към ВСС заради изтеклия му мандат

За да не се подрива демократичния ред под върховенство на правото, Конституционният съд  не допусна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.