Последни новини
Home / Законът / ЕК вдига размера на глобите за България при неспазване на европейското законодателство

ЕК вдига размера на глобите за България при неспазване на европейското законодателство

Defakto.bg


Нова система за изчисляването намалява санкциите за големите държави

България ще плаща по-високи глоби при неспазване на европейското законодателство – това стана ясно, след като Европейската комисия смени начина на изчисляването им, съобщи  Dnes.bg.
Комисията може да поиска Съдът на ЕС да наложи санкции на държава, която не спазва европейското законодателство.  Това е последният, трети етап от наказателните процедури – първо има две предупредителни фази, в които Брюксел дава срокове на страната нарушителка да вземе мерки.

При изчисляването на глобите се вземат предвид три фактора – тежестта и продължителността на нарушението, размерът на икономиката и тежестта на съответната държава в европейските институции. Сега Еврокомисията променя последната компонента от формулата, като вместо тежестта на страната при вземането на решенията в Съвета на ЕС ще мери като институционална тежест броят на евродепутатите й.  България има 10 гласа при вземането на решения в Съвета, или 1,44% от общата сума на гласовете.  В Европарламента обаче тежестта й е 2,26 процента от 751-членния състав на парламента и ще нарасне до 2,41% след излизането на Великобритания.

Европейската комисия обяснява, че е трябвало да смени методиката след решение на Съда на ЕС, като новите размери на глобите “няма да водят до неоснователни разлики между държавите членки”. Сметките показват обаче, че най-големите и най-богатите членки на ЕС ще плащат по-малко, и най-вече Германия. Берлин разполага с 16,5% от гласовете в Съвета, но само с 14% от евродепутатите.  Тежестта на Франция в Съвета е 13%, а на евродепутатите й – 9,8%.  След напускането на Великобритания, Париж ще увеличи представителството си с още петима евродепутати и тежестта си на 11 на сто, но това пак ще свали размера на евентуалните санкции.

Новите правила влизат в сила веднага след публикуването им в Официалния вестник на ЕС.

Източник: Dnes.bg

 

About De Fakto

Проверете също

Обвиниха сръбския шофьор за катастрофата на магистрала „Тракия“

Районна прокуратура-Стара Загора е привлякла като обвиняем сръбският гражданин  Д.К., на 40 г.,  за това, …

ПРБ предлага да се създаде национално междуведомствено звено за предстоящите избори

Ръководството на прокуратурата изпрати писма до служебния вътрешен министър  Иван Демерджиев и до председателя на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.