Последни новини
Home / Законът / Електронното правосъдие „засяда“ в куп въпроси, чакат данни и отговори от ВСС

Електронното правосъдие „засяда“ в куп въпроси, чакат данни и отговори от ВСС

Defakto.bg

Електронно правосъдие в най-близка перспектива очевидно няма да има. Не само защото изпълнението по европроекти се забавя, липсва ясен отговор на генералния въпрос: дали то ще е част от електронното управление на цялата държава или ще се изгражда отделно. А без яснота по това същинската работа няма как да стартира.

Такава картина се очерта след среща между ВСС, вицепремиера Томислав Дончев, председателя на Държавна агенция „Електронно управление“ Атанас Темелков. Тя бе по покана на представляващия ВСС Боян Магдалинчев, за да се очертаят перспективите и онова, което се очаква от съдебния съвет да направи.

Точката бе формулирана така: „Обсъждане на въпроси, касаещи дейности и проекти, свързани с електронното управление и електронното правосъдие, с представители на Държавна агенция „Електронно управление”.
А правосъдният министър Цецка Цачева няколко пъти подчерта, че електронното правосъдие не само е обект на евромониторинга, но и адвокати от страната остро повдигат въпроса за безобразното състояние на електронните дела, разнобоя в правилата на различните съдилища и невъзможността им да вършат своята работа.

Пред кадровиците днес Атанас Темелков обясни, че от 5-6 месеца се работи по пътната карта за електронното управление, като само ВСС не си е дал темите и моделите, които да бъдат заложени, и това спъва изпълнението. Стана ясно и че трябва ясно да се определи и дали електронното правосъдие ще е част от общата система, от „държавния хибриден частен облак“ (където ще се съхраняват всички данни) или не.

Темелков, а и вицепримерът Дончев са категорични – ведомственият подход тук не е възможен, безсмислено е да се търсят отделни софтуерни решения, тъй като системите трябва да „говорят“ помежду си. Освен това е далеч по-ефективно да се управляват централно, като се гарантира и информационната сигурност. Разбира се, с уговорката за спецификите и независимостта на съдебната власт. С две думи – изходът, според изпълнителната власт, е в общо генерално решение, със специфики за Темида. А Атанас Темелков добави, че проектът за държавен хибриден облак е изпратен за обнародване в Еворпейски вестник, очаква се обявяване на обществена поръчка, която трябва да се изпълни за 18 месеца.

Затова получаването на отговори от ВСС е належащо.

Гергана Мутафова от ВСС, която е ръководител на проекта за изграждане на единната информационна система на съдилищата, съдебна карта и т.н. зададе ред въпроси, включително и дали е удачно да има междуинституционален съвет за електронно управление.

Томислав Дончев отговори, че е за.

Стана дума и за промени в Закона за електронно управление, за които обаче не е искано становище от ВСС.

На финала Боян Магдалинчев обобщи, че очевидно единната информационна система няма да заработи до края на август, както е заложено, но „трябва да се заявим в единния облак“.

За прогреса и прътите в него

ВСС се занима и с друга тема – за софтуера voice-to-text, който ще трансформира глас в текст и ще се ползва в съдебната система. Очакваният краен резултат е магистратите да не изписват актовете си, а само да ги диктуват.

През януари ВСС принципно одобри стартирането на работа по темата.

Днес инициаторите на нововъведението Даниела Марчева, Драгомир Кояджиков, Пламена Цветанова и Светлана Бошнакова поискаха мандат от ВСС да започнат да разработват проектно задание, без ясни параметри в него.

Сотир Цацаров поиска конкретика. „Говори се за софтуер за диктовка и автоматично конвертиране в писмен текст. А хардуерът? И колко това упражнение софтуер и хардуер приблизително би струвало на българската съдебна система?“, попита главния прокурор.

Марчева отговори, че предложението е за създаване и внедряване, като внедряването е  хардуерът. А след откриването на процедурата ще има различни варианти за цената в България, пазарно проучване тепърва ще се извършва.

Последваха оживление и различни питания. А Цацаров накрая обяви: „Няма да сложа прът в колелото на прогреса, явно става дума за начално искане“.

Севдалин мавров обаче настоя за отлагане, докато вносителите не представят нещо конкретно. Това предложение събра реми – 9 на 9 гласа и не мина.

После мнозинството във ВСС даде поискания мандат.

About De Fakto

Проверете също

Зам.министър Мария Павлова: Европейските делегирани прокурори сами избраха празната сграда на „Раковски“ 134

От Министерството на правосъдието обявиха, че европейските делегирани прокурори сами са избрали да бъдат настанени …

Военният министър забрани на военните алкохол и наркотици в служебното време

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов издаде  заповед, с която се забранява в служебно време …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.