Последни новини
Home / Законът / Конституционният съд отмени задължителното отстраняване на магистрати от длъжност (обновена)

Конституционният съд отмени задължителното отстраняване на магистрати от длъжност (обновена)

Defakto.bg

Задължителното отстраняване на съдии, прокурори и следователи от длъжност, ако им е повдигнато обвинение във връзка със службата им, е противоконституционно.

Това единодушно реши КС днес.

Текстът е на чл. 230, ал. 1 от Закона за съдебната власт и гласи:

(1) В случаите по чл. 132 от Конституцията на Република България, когато съдия, прокурор или следовател е привлечен като обвиняем, съответната колегия на Висшия съдебен съвет временно го отстранява от длъжност до приключване на наказателното производство.

Отхвърлено е обаче искането за противоконституционност на другата норма, която предвижда възможност за отстраняване на магистрат, обвинен за престъпление от общ характер, по искане на главния прокурор. Както и срещу останалите норми на чл. 230 ЗСВ, които регламентират срок за временното остраняване, но само на фазата на досъдебното производство. И предвиждат, че при задържане на съдия, прокурор или следовател той автоатично се смята за отстранен от длъжност от датата на влизане в сила на съдебния акт за най-тежката мярка за неотклонение.

За отхвърлената част от искането четирима от конституционните съдии – докладчикът Георги Ангелов, Павлина Панова, Надежда Джелепова и Красимир Влахов са на „особено мнение“, несъгласни с мнозинството.

Делото бе образувано в КС по искане на Върховния касационен съд, който оспори цялата уредба на временното отстраняване от длъжност на магистратите. Един от основните аргументи на върховните съдии бе, че този регламент поставя съдбата на магистратите и тяхното право на труд в пряка зависимост от прокуратурата.

Конституционният съд се е съгласил, че задължително отстраняване не може да има, във всеки отделен случай съответната колегия на ВСС трябва да има право на преценка.

Това е второто подобно дело пред КС. Първото бе по искане на Върховния административен съд, но бе прекратено след промени в съдебния закон.

Миналата година ВКС оспори новия регламент, тъй като и новите текстове не осигуряват защита на магистратите от произвол. И аргументите – за пълна завимост от решенията на прокуратурата – се повтарят.

Как КС е разграничил едната хипотеза – за задължителното отсраняване, от другата – за възможно такова, по искане на главния прокурор, предстои да научим.

Текстът на решението вероятно ще бъде публкуван в началото на идната седмица. От момента на обнародването му в „Държавен вестник“ обаче решението е в сила и задължително отстраняване на магистратте не може да има. Така че ВСС да внимава.

 

About De Fakto

Проверете също

В медиите от седмицата: Съдът обяви бруталните арести на студенти от лятото на протестите за незаконни

Арестът на студента Евгени Марчев, който бе и пребит от полицията по време на антиправителствените …

Бойко Рашков пред групата за мониторинг: Липсата на контрол върху главния прокурор е сериозен проблем за върховенството на правото

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков е заявил, че Главният прокурор е един от сериозните …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.