Последни новини
Home / Без категория / Парламенът гласува правила за избор на нов състав на ЦИК

Парламенът гласува правила за избор на нов състав на ЦИК

Defakto.bg

Парламентът без дебати  и единодушно одобри  правила за избора на нов състав на  ЦИК, които вчера бяха приети в правната комисия в отсъствието на  депутатите от БСП.  Те напуснаха парламента заради последните скандални промени в Изборния кодекс.  Ще се върнат в зала само, за да участват в гласуването на своите  кандидати за ЦИК.

Едно от най-сериозните нарушения в в закона,  за което ГЕРБ обърна на 180 градуса позицията си, бе  „санирано“ и  малко преди 21 март, ще бъде избрана нова комисия.

Изслушването ще е публично. В  него да участват всички кандидати, което означава не само четиримата, избирани пряко от парламента, но и останалите 14, които трябва да бъдат назначени от президента.  Изборът е планиран за 20 март, когато изтича мандатът на настоящата Централна избирателна комисия.

Срокът за номинации на кандидати за ЦИК е  14-дневен.

Според приетите текстове,  предложенията за членове на ЦИК могат да се правят от неправителствени организации, чрез народни представители, както и от парламентарните групи. Предложения могат да отправят също партиите и коалициите, които имат избрани членове на Европейския парламент, но не са парламентарно представени.

В сряда  правната комисия отложи обсъждането на внесените от ГЕРБ промени в Изборния кодекс, които връщат стария модел на преференциално гласуване.

Председателят на комисията Данаил Кирилов обясни оттеглянето на точката с думите, че „било добре институционално да се изчака становището на президентската администрация“.

В края на миналата работна седмица ГЕРБ подкрепи ДПС за вдигане на прага на преференцията. Последваха силно критични коментари, че се посяга на вече дадени права, критики от президента с намек за вето, а БСП обяви, че бойкотира работата на парламента. Затова в началото на тази седмица премиерът Бойко Борисов нареди старото положение да бъде върнато.

Данаил Кирилов и депутатите от ГЕРБ веднага внесоха предложение за промяна на все още невлезлите в сила промени в Изборния кодекс, но стана ясно, че това е в противоречие с  юридическите правила и трябва да се чака президентското решение.

Парламентът освободи от длъжност председателя на Комисията за финансов надзор Карина Караиванова, която от 1 март ще представлява страната ни в Европейската банка за възстановяване и развитие. По решение на кабинета,  Караиванова ще смени досегашния ни представител там Калин Митрев.
Депутатите определиха условията за предлагане на кандидати за председателското място на Комисията за финансов надзор.
Те предвиждат предложения да се правят от парламентарни групи и от отделни народни представители. Кандидатите трябва да имат висше образование в областта на икономиката, финансите, правото или информатиката. Те ще преминат през проверка за принадлежност към ДС и преди гласуване в зала, ще бъдат изслушани в Комисията по бюджет и финанси.

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: Гласуваните промени за следствието е с конюнктурни цели и връщат онова, с което довчера се борихме

„Начинът, по който е приет този закон, крие конюнктурни цели, свързани с битката по върховете …

ВКС върна на Апелативен съд – Пловдив делото на полицая, убил дете на пешеходна пътека

ВКС върна на Апелативен съд – Пловдив за ново разглеждане делото срещу бившия служител на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.