Последни новини
Home / Законът / Посланиците предпочитат Жан-Франсоа Бонер пред Лаура Кьовеши за главен прокурор на Съюза

Посланиците предпочитат Жан-Франсоа Бонер пред Лаура Кьовеши за главен прокурор на Съюза

Defakto.bg

Французинът Жан-Франсоа Бонер е събрал повече гласове от румънката Лаура Кьовеши за поста главен прокурор на Европейския съюз.  При таен избор на посланиците на страните членки в ЕС французинът е събрал най-много гласове, съобщи Медиапул, позовавайки се на „Политико“. Изданието се позовава на три дипломатически източника.

Вотът е бил изключително оспорван.  Жан-Франсоа Бонер е получил 50 точки, а бившата шефка на румънската антикорупционна служба Лаура Кьовеши, която беше смятана досега за фаворит в надпреварата, и третият кандидат Ритер  по  29 гласа.

Бъдещият главен европейски прокурор ще търси отговорност за  неправомерно източване на пари от еврофондове пред националните съдилища във всяка една от 22-те държави, участващи в проекта за засилено сътрудничество. Единствените от ЕС, които не участват, са Великобритания, Ирландия, Унгария, Полша, Швеция и Дания.

Финалният списък с трима кандидати от общо двадесетина е изготвен от жури, оглавявано от австрийската съдийка Улрике Хаберл-Шварц

Според „Политико“ фаворит на журито била Лаура Кьовеши. Аргументът – постиженията ѝ като началник на антикорупционната прокуратура (ДНА) в Румъния, която успя да докаже и изпрати в затвора десетки румънци по върховете на властта за злоупотреба с еврофондовете.

Лаура Кьовеши получи призовка за  разпит като заподозряна в Букурещ  за  деня, в  който трябваше да отпътува за Брюксел по повод изслушването й от  Европарламента като кандидат за главен прокурор на ЕС.  Призовката бе  изпратена от Секцията за разследване на престъпленията в съдебната система, където искали да разпитат Кьовеши като заподозряна за злоупотреба със служебно положение, вземане на подкуп и лъжесвидетелстване.

Румънката  бе категорична – за 24 години дейност никога не е била разследвана дисциплинарно или наказателно и не е имала проблеми.  Но започналото разследване в Румъния ще създаде проблеми с доверието към нея и ще се отрази на кандидатурата й за Европейската прокуратура.  „Разбира се, наказателното производство е започнато, за да бъде блокирана в европейската процедура, а не за да се установи истината“, коментира тя.

Според дипломатически източници на „Адевърул“ Румъния е дала минимален брой точки на Кьовеши и максимален на френския кандидат.

Сега е ред на Европарламента да изслуша тримата кандидати следващата седмица и да посочи своя фаворит.  Ако след вота има промяна в подредбата на кандидатите, ще има преговори между Европейския парламент и Съвета на ЕС.

Според сайта R fi.ro преговорите ще се състоят по време на финландското председателство на Съвета на ЕС, което е през втората половина на 2019 г. Окончателното решение ще бъде взето след споразумение между него и съдебното жури.

About De Fakto

Проверете също

Управляващата коалиция поиска временна комисия за изменение на конституцията

На прокуратурата се дължи автономия, но тя няма независимост като съда,  заяви Христо Иванов, внесъл  …

Законопроектът за закриване на специализираните наказателни съдилища и прокуратури е публикуван за обсъждане

  Закриване на Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд и съответните специализирани прокуратури, уреждане …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.