Последни новини
Home / Законът / Румънски спецотдел разследва Тимерманс заради критичния евродоклад

Румънски спецотдел разследва Тимерманс заради критичния евродоклад

Defakto.bg

Делото води прокурорка, близка до властта

Безпрецедентно разследване е започнал специалният отдел за разследване на престъпленията в съдебната  система в Румъния. На прицел са взети първият зам.-председател на ЕК Франс Тимерманс, еврокомисарят по правосъдие Вера Йоурова, главният прокурор на страната Аугустин Лазар и ръководителят на представителството на ЕК Анджела Кристя. Поводът е негативният последен евродоклад за Румъния, мотивиран с промените в законодателството, касаещо правосъдието, натиска върху „Антикорупция“ и уволнението на Кьовеши.

Нещо повече – преписката е образувана от прокурор Аделина Флоря, няколко пъти предлагана от правосъдния министър за мястото на Кьовеши, но не назначена от президента Клаус Йоханис.

Новината разпространява в. „Адевърул“, цитиран от БТА и БНР. А вестта определено притеснява – случва се у съседите, паралелите са неизбежни.

Съобщенията са, че разследването е за фалшифициране на данните от мониторинговия доклад за Румъния.

Обвиненията са отправени от сайта „Светът на правосъдието“, основан от Ръзван Савалюк и Адина Ангелеску-Станку, които ежедневно коментират актуални проблеми по близката до управляващата коалиция телевизия Антена 3.

„Франс Тимерманс и главният прокурор на Румъния Аугустин Лазар ще трябва да се явят в Отдела за разследване на престъпленията в правосъдието, за да се разпишат. Не само те, а и ръководителката на представителството на Европейската комисия в Румъния Анджела Кристя и европейският комисар за правосъдието Вера Йоурова“, е оповестил вчера „Светът на правосъдието“.

В официално известие, изпратено до сайта и подписано от прокурор Адина Флоря, се посочва, че е образувана преписка срещу Тимерманс.

На 30 януари 2019 г. „Светът на правосъдието“ е подал сигнал срещу Франс Тимерманс, Вера Йоурова, Анджела Кристя и Аугустин Лазар за сформиране на организирана престъпна група, злоупотреба със служебно положение, интелектуална измама и разпространяване на фалшива информация във връзка с фалшифициране на доклада за Румъния по Механизма за сътрудничество и проверка. Изданието се позовава на чл.7 от Кодекса за професионална етика на журналистите, според който „журналистът носи гражданската отговорност да работи за установяването на правосъдие и социални права“.

В оплакването си „Светът на правосъдието“ твърди, че докладът за Румъния по Механизма за сътрудничество и проверка е съставен чрез изопачаване на факти и обстоятелства и чрез пропускане на данни и съществени обстоятелства в пряка връзка с целите на механизма. В жалбата се посочва още, че са били използвани престъпни техники за деформиране на реалността и истината за състоянието на съдебната система в Румъния, с цел използване на доклада срещу интересите на румънската държава, съобщава БНР.

Според жалбоподателите чрез действията на европейските представители е била засегната националната сигурност.

Служителите на Европейската комисия не попадат под юрисдикцията на Румъния, те са отговорни единствено по правилата за привилегиите и имунитетите, залегнали в договора за ЕС, подписан и от Румъния. Това заявява в реакция на румънските обвинения говорител на ЕК.

„Научихме от медиите за започването на разследване срещу няколко представители на ЕС за действията им в служебно качество. Не коментираме национални правни процедури, но все пак искаме да напомним на румънските власти, че всички представители на ЕК са под юрисдикцията на Съда на ЕС и националните власти нямат юрисдикция по тези въпроси“, е позицията на говорителя.

About De Fakto

Проверете също

Апелативна прокуратура – Пловдив разпореди комплексна проверка на оръжейните заводи в страната

Апелативната прокуратура в Пловдив разпореди да бъде извършена проверка по реда на надзора за законност …

Гешев: Някой е подвел министър Демерджиев, че прокуратурата е осуетила задържане на полицаите от Околовръстното

„Явно някой е подвел министъра на вътрешните работи и му е предоставил невярна информация“, така …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.