Последни новини
Home / Законът / ФОБА организира Национален протест под надслов „Адвокатите не са доносници!

ФОБА организира Национален протест под надслов „Адвокатите не са доносници!

Defakto.bg

Защитниците искат от Висшия адвокатски съвет да внесе конституционна жалба срещу ЗМИП и кардинални промени в Закона за адвокатурата

Ако исканията им не бъдат изпълнени следва национална стачка 

В петък, 22.02.2019 г. в София ще се проведе Национален адвокатски протест под надслов „Адвокатите не са доносници!“, организиран от членовете на Фейсбук общността на българските адвокати (ФОБА)  – най-голямото неформално обединение на адвокати в страната с 2100 членове.  Протестът е срещу цялостната държавна политика, водеща до ограничаване на адвокатската свобода и независимост, нарушаването на адвокатските права и тайната и доверителността в отношенията адвокат – клиент.

В 16:00 ч. адвокатите ще се съберат пред Висшия адвокатски съвет на ул. „Цар Калоян“ №1А, за да внесат писмено искане за иницииране на промени в Закона за мерките срещу пране на пари (ЗМИП )и Правилника за прилагането на закона, с които на адвокатите се вменява задължение да нарушават адвокатската тайна и да дават сведения на ДАНС за своите клиенти.  Адвокатите също така искат от ВАДС да се внесе конституционна жалба срещу възможно най-репресивния за професията текст, който силно застрашава и гражданските права на клиентите.

Искането е и за кардинални промени в закона за Адвокатурата за  разширяване на адвокатското самоуправление, защита на адвокатската дейност и електронно дистанционно гласуване за органи на Адвокатурата. Ще се внесе и към делегатите на Общото събрание на адвокатите в страната.

След внасянето на искането ще се проведе кратко шествие до Съдебната палата, където адвокатите отново ще заявят своите искания.

Очаква се на протеста да присъстват адвокати от цялата страна, сред които и делегати на Общото събрание на адвокатите в страната, което ще се проведе в събота 23.02.2019 г. в 272 аудитория на СУ от 8:30 ч.. На събранието адвокатите от ФОБА също ще поставят проблема със ЗМИП като абсолютен приоритет, както и приемането на решение за подготовка и начало на ефективни протестни действия.

При неизпълнение на исканията им, адвокатите ще започнат подготовка за национална адвокатска стачка и ще поискат оставката на целия Висш Адвокатски съвет.

Междувременно Висшият адвокатски съвет разпространи съобщение на сайта си, че  „Работна група, в която ще влязат представители на адвокатурата, ДАНС и депутати, ще търси баланса между мерките срещу прането на пари и адвокатската тайна“.  Научаваме, че това  обявили   шефът на вътрешната комисия в парламента Цветан Цветанов и шефът на ДАНС Димитър Георгиев след срещя с ръководството на ВАдС.   И още:  Цветанов е обещал да се направи всичко възможно  да бъде успокоена адвокатурата и „да не се правят тези погрешни тълкувания и внушения, че се създава някакво доносничество спрямо ДАНС на всички техни клиенти“. „Това, което ние ще се постараем да направим на база преамбюла на директивата да гарантираме, че тя ще се изпълни 100 % и няма да има репутационна щета за държавата“, каза шефът на парламентарната група на ГЕРБ.

Никой не казва само едно – защо бе допуснато да се приемат норми,  които са в противоречие с Конституцията, Европейската конвенция за правата на човека, адвокатската тайна, принципите на доверителност, която евпропейската директива зачита  и пр. и пр. , та сега се налага вкупом да тичат пред вятъра.

About De Fakto

Проверете също

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

ВКС е насрочил за разглеждане делото на Боян Расате, осъден за нападението срещу „Рейнбоу Хъб

  ВКС е насрочил за 08.12.2023 г., наказателно дело срещу Боян  Расате  за непристойни действия, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.