Последни новини
Home / Законът / В НС – без парламентарен контрол

В НС – без парламентарен контрол

Defakto.bg

С кворум на ръба – от 121 народни представители,  започна днешното пленарното заседание.  Редовният петъчен парламентарен контрол обаче отпада – заради липса на въпроси. Всички устни устни въпроси на  социалистите,  са трансформирани в писмени, обяви в началото на заседанието председателят Цвета Караянчева.

Промяната на вида на отговорите е отразена в интернет страницата на Народното събрание, където ще а бъдат намерени и писмените отговори.

Днес вътрешният министър  даде  информация по разследването на схемите за източване на ТЕЛК. Продължава работата по сигнали, свързани със схеми за организирана престъпна дейност с ЕЛК-ове, заяви Младен Марино. По думите на министъра има фрапиращи случаи, които показват в какъв проблем се е превърнала злоупотребата с ТЕЛК.  Десет са областите в страната с най-висок дял трудоустроени лица, като в област Силистра близо 30 на сто от гражданите получават инвалидни пенсии. Най-много досъдебни производства се водят в област Разград – 16 от общо 29 в цялата страна.

Няма случаи да са замесени политически партии или отделни политици, заяви  Маринов, става въпрос за чисто криминални случаи.  Най-малката сума за издаване на фалшиво ТЕЛК решение е 200 лева, а основната схема включва от 600-2500 лева подкуп в зависимост колко човека участват в престъпната схема.  „Тук вече се забелязва активна работа от посредници, които търсят кандидати да се явят пред ТЕЛК. Нормалният ред е хора със заболявания да търсят явяване пред ТЕЛК, но тук явно вече става въпрос за престъпна бизнес-схема“, каза министър Маринов.

МВР продължава издирвателната работа в цялата страна за установяване на незаконно издадени ТЕЛК решения.

 

About De Fakto

Проверете също

Лаура Ковеши настоява за нова кандидатура за европейски делегиран прокурор от България

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет е  прекратила процедурата за подбор на европейски делегирани прокурори …

Общият съд отменя частично решението на Комисията, с което на Intel се налага глоба от 1,06 милиарда евро

Общият съд на ЕС отмени частично решението на Европейската комисия да наложи глоба от 1,06 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.