Последни новини
Home / Законът / В НС – без парламентарен контрол

В НС – без парламентарен контрол

Defakto.bg

С кворум на ръба – от 121 народни представители,  започна днешното пленарното заседание.  Редовният петъчен парламентарен контрол обаче отпада – заради липса на въпроси. Всички устни устни въпроси на  социалистите,  са трансформирани в писмени, обяви в началото на заседанието председателят Цвета Караянчева.

Промяната на вида на отговорите е отразена в интернет страницата на Народното събрание, където ще а бъдат намерени и писмените отговори.

Днес вътрешният министър  даде  информация по разследването на схемите за източване на ТЕЛК. Продължава работата по сигнали, свързани със схеми за организирана престъпна дейност с ЕЛК-ове, заяви Младен Марино. По думите на министъра има фрапиращи случаи, които показват в какъв проблем се е превърнала злоупотребата с ТЕЛК.  Десет са областите в страната с най-висок дял трудоустроени лица, като в област Силистра близо 30 на сто от гражданите получават инвалидни пенсии. Най-много досъдебни производства се водят в област Разград – 16 от общо 29 в цялата страна.

Няма случаи да са замесени политически партии или отделни политици, заяви  Маринов, става въпрос за чисто криминални случаи.  Най-малката сума за издаване на фалшиво ТЕЛК решение е 200 лева, а основната схема включва от 600-2500 лева подкуп в зависимост колко човека участват в престъпната схема.  „Тук вече се забелязва активна работа от посредници, които търсят кандидати да се явят пред ТЕЛК. Нормалният ред е хора със заболявания да търсят явяване пред ТЕЛК, но тук явно вече става въпрос за престъпна бизнес-схема“, каза министър Маринов.

МВР продължава издирвателната работа в цялата страна за установяване на незаконно издадени ТЕЛК решения.

 

About De Fakto

Проверете също

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Правен екип на ИПИ: Пренебрегнатият въпрос за бюджета на съдебната власт в Конституцията не крепи доверието във ВСС

„Де Факто“ публикува становището, изпратено до парламентарната комисия по конституционни въпроси, от страницата на Института …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.