Последни новини
Home / Законът / Делото „Лозан Панов срещу КПКОНПИ“ тръгна и приключи в административния съд

Делото „Лозан Панов срещу КПКОНПИ“ тръгна и приключи в административния съд

Defakto.bg

Антикорупционната комисия иска отвод на целия АССГ

От втори опит делото, заведено Лозан Панов срещу КПКОНПИ, тръгна и приключи в административния съд София-град. Сега се чака решението, което би трябвало да е окончателно.

Казусът е за наложената глоба на Панов, задето подал имотната си декларация за 2016 г. само пред Инспектората към ВСС (както предвидиха правилата на съдебния закон) и не я е дублирал и пред тогавашното звено на Сметната палата. В момента то вече е в състава на мегакомисията КПКОНПИ.

Пред административния съд Панов оспорва решението на Софийския районен съд по случая. В него бе обявено, че като не дублирал имотната си декларация, председателят на ВКС „виновно е нарушил установения ред на държавното управление“.

Първият опит за старт в АССГ  бе неуспешен заради отвод на състава. Мотивът бе, че председателят му Георги Тафров е бил заместник на Панов в този административен съд (веднага след създаването му през 2007 г. до 2012 г. Панов е председател на АССГ).

Днес със същия мотив КПКОНПИ е поискала отвод на целия столичен административен съд, по-голямата част от магистратите в който са назначени след 2012 г.

За отвод на един член на новия състав, заради негов роднина, е настоял и адвокатът на председателя на ВКС Александър Кашъмов. Добромир Андреев, Елица Райковска и Георги Бозуков от АССГ отхвърлят и двете искания.

Не е прието и настояването на Кашъмов за отлагане на делото, докато  Върховният административен съд не се произнесе по обжалваното от адвоката определение за първия отвод. Така произнасянето на ВАС може би ще си остане в сферата на принципните постановки дали работата в екип с някого е опасна за съдийската безпристрастност.

Очаквано, за оставяне в сила на решението на районния съд и признаване на санкцията срещу Панов за правомерна пледират и от КПКОНПИ, и от прокуратурата.

Нарушени са основни принципи на административнонаказателния процес, най-вече за последователност и предвидимост, изисквани и от евроконвенцията (включително при намеса в личната сфера), заявява адвокат Кашъмов. Напомня за недоизчистения режим на декларирането през 2017 г., на фона на който обаче самата Сметна палата е обявила, че отчелите имоти пред Инспектората към ВСС не го правят и пред нея. За това няма как председателят на ВКС да носи вина за това, че е изпълнил указанията на държавен орган.

Освен това Панов и защитата му не са били редовно призовани за единственото открито заседание с участието на КПКОНПИ в районния съд.

Делото е много важно за независимостта на съдебната власт, тъй като в него персонално е атакуван човекът, олецитворил за мнозина тази независимост, категоричен е адвокат Кашъмов.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е образувала 19 досъдебни производства за търговия с гласове, един е с повдигнато обвинение

Прокуратурата съобщи, че  подновява практиката си от предишни избори да оповестява информация за образуваните дела …

А.Василев и Т. Йорданов по взаимно съгласие спряха делото за клевета, заведено за 250 хил. лв., от първия срещу втория

По взаимно съгласие бившият финансов министър Асен Василев ( „Продължаваме промяната“) и Тошко Йорданов, зам.-председателя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.