Последни новини
Home / Законът / Призиви за бойкот на Висшия адвокатски съвет на Общото събрание, но отчетът му бе приет (допълнена)

Призиви за бойкот на Висшия адвокатски съвет на Общото събрание, но отчетът му бе приет (допълнена)

Defakto.bg

Хюстън, имаме проблем! , обобщи защитник от Кюстендил

За дейна защита на правата на адвокатите, но и на правовия ред настояха делегати на Общото събрание днес. А това означава да се реагира при накърняване на всички права, защото това е и една от основните функции на професията.

Чуха се и силни настоявания за същностни промени в Закона за адвокатурата, срещу сегашните решения в закона срещу изпирането на пари, за сезиране на КС и въвеждане на електронно гласуване в адвокатурата, както и увеличаване правомощията на Общото събрание.

Като лайтмотив този път обаче минаваха и нееднократно отправени призиви към делегатите да не приемат отчетите както на Висшия адвокатски съвет, така и на останалите органи, най-вече на ревизионната комисия и финансовия доклад. А това си е бойкот на ВАдС в сегашния му състав. Факт е, законът не предвижда последици, ако Общото събрание не приеме отчета за дейността му, но оценката е повече от говоряща. А мандатът на Висшия съвет изтича догодина.

В края на деня, след гласуване обаче мнозинството в Общото събрание прие отчета за дейността на ВАдС и финансовия му отчет. В същото време обаче събранието гласува да се изработи изцяло нов проект за Закона за адвокатурата, след като повече от две години висшият съвет прави работни групи, събира предложения и пише проект.

По време на обсъжданията днес адвокат Любомир Денев говореше за неактивността в подаването на конституционни жалби, както и на правата на представители на професията срещу „неправомерни действия на репресивния апарат“.

Председателят на САК Ивайло Данов настоя да се търси съдействие от международни кантори в Брюксел, Париж, Лондон, когато са засегнати правата на адвокатите, защото магистратите и политиците у нас не им обръщат внимание. И предупреди – ако няма такова общо решение, САК ще го прави на свое основание.

Бившият евродепутат Димитър Стоянов, САК, бе категоричен, че българският закон срещу мръсните пари излиза извън рамките на директивата и блокира презумпцията за добросъвестност. Зададе и същностен въпрос по финансовия отчет – вдигна се членският внос за ВАдС, но защо е натрупан толкова голям излишък от близо 3 милиона лева и дали се планира голяма инвестиция, полезна за адвокатурата или?

„Хюстън, имаме проблем!“, обяви Ангел Ангелов от кюстендилската колегия. Ангелов продължи: „Имаме проблем не само в адвокатурата, но и в това как се възприема тя в обществото. Ще гласувам против отчета на ВАдС, против доклада на Висшия контролен съвет, той трябва да е коректив и да реагира на проблеми“. Напомни, че по закон на адвоката се дължи уважение като на съдия, но тогава и да им се плаща като на съдии, чиито осигуровки и др. се поемат от държавата. Ангелов говори и за „криза на представителството“, защото не е нормално в София да членуват половината от адвокатите в страната. А по повод претърсването и изземването от адвокатски кантори препоръча на представители на Висшия адвокатски съвет да не ходят на крака при главния прокурор, а да го поканят той да отиде в сградата на съвета, „по-близо е от ЦУМ“. Защитникът от Кюстендил бе гневен и от неприсъствието на правосъдния министър Цецка Цачева на тържественото честване на празника на професията в Народния театър, въпреки че и президентът е зачел адвокатите.

„Никой не може да контролира Висшия адвокатски съвет, никой не може да оспорва неговите решения, защо това да не може да прави Общото събрание?“, попита Калоян Кръстевич.

Новоизбраният председател на пловдивската колегия Иван Демерджиев обяви: „Висшият съвет трябва да организира много качествен и пълен мониторинг на законодателния процес. Пример е законът за мерките срещу мръсните пари. Така ще влезем във функциите си на защитници на правовия ред, не само при накърняването на нашите права и професионална дейност, но на и счетоводители, одитори и много други, които се обърнаха за помощ към нас“. Очерта пътя: от законодателния процес през предложение за вето от президента, до Конституционния съд. „Ние трябва да отстояваме правовия ред, нали сме „орли на правосъдието“!, заключи той.

„Не искаме повече демагогия, искаме демокрация“, категоричен бе Стефан Левашки. И прочете декларация на фейсбук общността на адвокатите за незабавни промени в закона срещу прането на пари и правилника към него, като се отменят вменените задължения за подаване на декларация от адвокатите. Както и за внасяне на конституционна жалба срещу тези текстове на закона и присъединяване към вече внесената жалба срещу правилника във Върховния административен съд. Третото искане е за въвеждане на електронно гласуване от съдружниците в дружеството, още нямат отговор.

Адвокат Стоянов, един от защитниците, чийто офис и дом бяха претърсвани от ДАНС, обяви: дойдоха да търсят търговски документи, които нямат работа при нас, а и са били иззети още през 2015 г. „Изводът – единствената причина за тези действия бе да ни изплашат и смачкат като адвокати. Това беше тест за Висшия адвокатски съвет и той не го издържа“, заключи защитникът.

Главният секретар Стефка Въжарова отвърна на критиките така: „Днес бяха изречени неистини. В годишния финансов отчет изрично е посочено, че увеличената вноска за ВАдС е с цел финансиране на дългосрочни цели, включително е-адвокатурата“. Продължи – достъпът до електронните досиета по дела в момента не е възможен не по вина на ВАдС, няма такава техническа готовност в съдебната власт. Въжарова не скри: „Мен лично ме заболя несправедливите обвинения“.

С бурни овации обаче бе посрещнато изказване на адвокат Сава Каров от Бургас, който онагледи положението по следния начин: „Отварям сайта ви (на ВАдС), виждам проект на закон за адвокатурата от 2015 г., колегата Марио Топчийски и бТВ! Влизам в е-адвокатурата, трябвало да има 15 букви, знака, тирета, точки, въвеждам запис, не го приема и накрая го пратих на електронна поща. Пише, че може да го пратя с обикновен електронен подпис плюс „допълнителен софтуер“?! Защо, след като с моя електронен подпис влизам в НАП и къде ли не?“

Гласуването

Гласуването започна в късния следобед.

Със 105 „за“, 56 „против“ и 23 „въздържали се“ мина конфликтният отчет на Висшия адвокатски съвет. Направи впечатление, че той не бе подкрепен включително от членове на съвета, но мнозинството надделя.

Останалите доклади – на Висшата дисциплинарна комисия, на контролната комисия и др. получиха солидно мнозинство.

About De Fakto

Проверете също

Владислав Славов, шеф на СЮБ: Проектът за промени в Конституцията е като писания от Данаил Кирилов – непрофесионален

Остри критики към проекта за промяна в Конституцията на ГЕРБ- СДС, ПП – ДБ и …

12 години затвор за изнасилване и отвличане на жена в условия на опасен рецидив

Пеньо Мангъров ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 12 г. за отвличане и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eighteen + 17 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.