Последни новини
Home / Законът / Ралица Негенцова: Имаме още какво да направим заедно!

Ралица Негенцова: Имаме още какво да направим заедно!

Defakto.bg

Шефът на СЮБ Владислав Славов: Питайте депутатите докога ще работят на тъмно!

Нови акценти и теми прозвучаха още в „официалната“ част на Общото отчетно събрание на адвокатите днес. Председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова, докато представяше отчета си за 2018-а година, сама постави конфликтната тема по закона срещу прането на пари, даде знак за ангажираността на съвета и по други наболели въпроси.

А преди това председателят на Съюза на юристите Владислав Славов се обърна към събранието с напомнянето, че макар Цвета Караянчева да е нарекла защитниците „орли на правосъдието“ при честването на професионалния им празник, тяхната експертиза очевидно не се търси от парламента. „Днес ще имате тежко Общо събрание, но се надявам да намерите време да попитате депутатите докога ще заседават на тъмно. Мисля, че е крайно време да ги поканим да си тръгват„, обяви Славов. И добави: “ Случилото се през изминалите дни – и със Закона за защита на личните данни, и по повод Закона за прането на пари, и особено с Изборния кодекс – ме кара да изпитвам срам, да изпитвам и гняв. И си задавам въпроса след толкова години професионални усилия от всички нас: Къде е правовата държава? Къде е конституционно регламентираната парламентарна република?„.

Настоящият състав на ВАдС е на мнение, че има още работа в интерес на адвокатурата, включително чрез възможността за сезиране на Конституционния съд, внасянето на Закона за адвокатурата, борбата с нелоялната конкуренция, е-адвокатурата, бихме искали да сме първите, които да работим срещу фалшивите новини, подчерта на свой ред Ралица Негенцова.

Иначе отчете, че към 31 декември м.г. адвокатите в страната са 13 860, 6563 мъже, 7214  жени, 28 младши и 83 чуждестранни адвокати.

За годината Конституционният съд е допуснал и разгледал две искания на Висшия адвокатски съвет – срещу промените в НПК, една част от което е уважена, и срещу параграф 15 от Закона за земеделските земи, отхвърлено отт КС.

Изслушани бяха отчетите на ревизионната комисия, на дисциплинарната комисия, финансовия отчет.

Очаква се дебат след почивката.

About De Fakto

Проверете също

Правителството прие нова наредба за придобиване на висше образование по специалността „Право“

Правителството прие днес Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността …

Увеличават щата на СГП с пет длъжности от спецпрокуратурата, в страната подсилват прокурорските шефове със заместници

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.