Последни новини
Home / Законът / ФОБА в писмо до Общото събрание на адвокатите: Оказахме се най-изостаналата гилдия!

ФОБА в писмо до Общото събрание на адвокатите: Оказахме се най-изостаналата гилдия!

Defakto.bg

Днес адвокатите в България провеждат годишно общо отчетно събрание. Форумът тече в Ректората на Софийския университет.  В рамките на дискусията по отчетите се очакват  коментари за промените в Закона за мерките срещу изпиране на пари, които превръщат защитниците  в „доносници“ на спецслужбите и обезсмислят адвокатската тайна.   През последната седмица голяма част от адвокати изразиха недоволство и от управлението на адвокатурата.

Докато течаха отчетите на Висшия адвокатски съвет, Фейсбук общността на адвокатите  разпространи писмо до Общото събрание и ВАдС , подкрепено от над 350 адвокати от страната. То не беше споменато на форума засега, очаква се това да стане по-късно.  В него защитниците настояват за промяна, защото,  казват те, “ се оказахме най-изостаналата професионална гилдия“ .

По долу – писмото,  акцентите в текста са на авторите:

ДО ОБЩОТО СЪБРАНИЕ НА АДВОКАТИТЕ ОТ СТРАНА /ОСАС/

КОПИЕ: ВИСШ АДВОКАТСКИ СЪВЕТ

ПИСМО ОТ ЧЛЕНОВЕ НА Фб ОБЩНОСТ НА БЪЛГАРСКИТЕ АДВОКАТИ (ФОБА)

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

С настоящото писмо АДВОКАТИ от цялата страна се обръщат към Вас с ПРИЗИВ за следното:

• ИСКАМЕ ПРОМЯНА, ЗАЩОТО СЕ ОКАЗАХМЕ НАЙ-ИЗОСТАНАЛАТА ПРОФЕСИОНАЛНА ГИЛДИЯ;
• ИСКАМЕ МОДЕРНА И СИЛНА АДВОКАТУРА! СЪДЪТ ВЕЧЕ 6 ГОДИНИ ВЪРВИ ПО ПЪТЯ НА ЕЛЕКТРОННОТО ПРАВОСЪДИЕ, А АДВОКАТУРАТА ИЗОСТАВА СЪС СТРАШНИ ТЕМПОВЕ;
• ИСКАМЕ ЗАЩИТА НА ИНТЕРЕСИТЕ НА ГИЛДИЯТА, ЗАЩИТА НА КОНСТИТУЦИОННО ЗАКРЕПЕНАТА НИ ПРОФЕСИЯ, ЗАЩИТА НА ПРАВОТО НА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВИСОКО ПРОФЕСИОНАЛНО И МОРАЛНО НИВО! НЕ ИСКАМЕ ФОРМАЛНИ РЕАКЦИИ НА НЕКОМПЕТЕНТНИ ОРГАНИ СЛЕД СЪБИТИЯТА;
• ИСКАМЕ ДА УЧАСТВАМЕ В СЪЗДАВАНЕТО И РАЗВИТИЕТО НА ПРАВОТО, А НЕ НА БЕЗПРАВИЕТО В ТАЗИ ДЪРЖАВА;
• НАЛОЖИТЕЛНА Е ПРОМЯНА В ЗАКОНА ЗА АДВОКАТУРАТА

НАШЕТО РАЗБИРАНЕ Е, ЧЕ:

Да си ДЕЛЕГАТ означава НЕ ПРИВИЛЕГИЯ, НЕ ВИЗИТНА КАРТИЧКА ЗА РАЗДАВАНЕ!

Да си ДЕЛАГАТ означава ОТГОВОРНОСТ!

ДА си ДЕЛЕГАТ означава да си още по-добър в професията си, защото си ДЛЪЖЕН ДА СЕ БОРИШ ЗА ГИЛДИЯТА, А НЕ САМО ЗА СЕБЕ СИ, ЗАЩОТО СИ ДЛЪЖЕН ДА ОТСТОЯВАШ ПРАВОТО, ЗАЩОТО СИ ДЛЪЖЕН ДА РАЗВИВАШ ПРОФЕСИЯТА И ДА УТВЪРЖДАВАШ ДОБРОТО И ПРЕСТИЖНО ИМЕ!

Свидетели сме на пълна безпомощност на висшите органи на Адвокатурата, свидетели сме на десетки години удобно, обезпечено финансово нищоправене.

Свидетели сме на тоталното обезмисляне на АДВОКАТСКИТЕ КОЛЕГИИ като юридически лица, в които ние адвокатите да членуваме.

На ОСАС през 2018 г. е гласувана препоръка към ВадвС:

ДА СЕ ВЪВЕДЕ ЕЛЕКТРОННО ГЛАСУВАНЕ ЗА ОРГАНИ НА АДВОКАТУРАТА.

Не само препоръката не е взета предвид, но и нищо в тази посока не е направено през цялата 2018 г.

НАСТОЯВАМЕ ЗА:

• Приемане на решение, с което да задължим ВадвС за въвеждане на електронно дистационно гласуване, валидно за всички органи на адвокатските колегии и директно електронно дистанционно гласуване за всички висши органи на адвокатурата със срок за първо пробно/тестово гласуване декември 2019 г. и срок за реално внедряване – 2020 г.
• Приемане на решение, с което да задължим ВадвС за събиране на оферти от поне 5 утвърдени български и международни компании за изработване на софтуерно решение, което да гарантира личното гласуване, тайната на вота и възможност за проверка при обжалване на изборите. Да бъдат направени срещи с лица и органи, внедрили такива решения за електронно гласуване в РБългария за обмяна на информация и опит, които да бъдат оповестени на сайта на ВадвС като резюме. Да бъде определен срок за събиране на оферти на изпълнители до края на април 2019 г. Срок за оповестяване на резултатите до 10 май 2019 г. Срок за избор на изпълнител и сключване на договор с такъв до юни 2019 г. 
• Приемане на решение, с което да задължим ВадвС за задължително разработване на текстове за електронно дистанционно гласуване и въвеждането на същите в новия законопроект на изменение и допълнение на Закона за адвокатурата. Да бъде изрично въведена забрана за гласуване чрез упълномощаване. Да бъде определен срок за изготвяне на текстовете и публично обсъждане чрез всички колегии до края на май 2019 г. с осигурена възможност за електронно изпращане на предложения от всички колегии, адвокатски общности и адвокати;
• Приемане на решение, с което да задължим ВадвС за изготвяне на окончателен законопроект с всички належащи промени в Закона задвокатурата, със срок не по-късно от края на юли 2019 г. и иницииране внасянето на проекта за гласуване докрая на септември 2019 г.

ВСИЧКИ АДВОКАТИ ПОТВЪРДИЛИ ТОВА ПИСМО ВЯРВАМЕ, ЧЕ ЧРЕЗ ЕЛЕКТРОННО ДИСТАНЦИОННО ГЛАСУВАНЕ ЩЕ ОСИГУРИМ ПОЕМАНЕ НА УПРАВЛЕНИЕТО НА ГИЛДИЯТА ОТ НОВИ, КАЧЕСТВЕНИ ХОРА, КОИТО СА ДОКАЗАНИ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ И МОГАТ ДА ОТГОВОРЯТ НА ИЗИСКВАНИЯТА НА АДВОКАТУРАТА И ВРЕМЕТО, В КОЕТО ЖИВЕЕМ.

Настояваме протоколът от събранието да бъде публикуван на сайта на ВадвС в срок от 14 дни след провеждане на събранието.

Имаме готовност за всякакви действия и осигуряване на подкрепа на органи и публичност, ако продължи неглижирането на ПРОБЛЕМИТЕ НА ГИЛДИЯТА И НА ВСЕКИ ЕДИН ОТ НАС!

About De Fakto

Проверете също

В конституционната комисия: многообразие от различия за разделението на ВСС на прокурорски и съдийски

Висшият адвокатски съвет, Съюзът на юристите, бивши конституционни съдии и др. се обявиха против разделянето …

Ниската натовареност на военните съдилища „обрича“ един съдия на пет дела месечно и 6 присъди – средногодишно

Натовареността на военните съдилища с дела продължава да намалява. Те са със  7 % по …

Един коментар

  1. Катя Димитрова

    Поздравления!Успех!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

10 + ten =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.