Последни новини
Home / Законът / От ФОБА поискаха оставка на Висшия адвокатски съвет

От ФОБА поискаха оставка на Висшия адвокатски съвет

Defakto.bg

Оставката на Висшия адвокатски съвет заради „всичко онова, което не прави“ поискаха представители на Фейсбук общността на независимите адвокати (ФОБА). Искането бе озвучено на пресконференция, ден след Общото събрание на адвокатурата, на което се чуха много критики срещу съвета, но отчетите за дейността му бяха приети с мнозинство.

Днес въпросът за оставката конкретно бе поставен от Александър Пелев, Николай Хаджигенов и Велислав Величков от ФОБА. „Заради това, което не прави ВАдС, ние искаме оставката на тези колеги. На този етап разчитаме на тяхната съвест, няма да спрем с действията си и недоволството, докато не се стигне до решаването на проблемите ни“, обяви Пелев. „Ние, обикновените адвокати, смятаме да уволним този Висш съвет“, каза Хаджигенов. „Мен лично ВАдС вече не ме представлява по никакъв начин, работи против интересите ми на адвокат“, бяха думите на Величков.

Направена бе и ретроспекция на вчерашното Общо събрание.

Петромир Кънчев обяви, че на представители на ФОБА, поискали да представят предложенията си, не е била дадена думата, тъй като не са били избрани за делегати на събранието. (Публично този въпрос – за поискано и отказано изявление, не бе разискван на събранието).

„ВАдС се държи като Политбюро на адвокатурата, влязло в корелация с властта“, обвини Велислав Величков. Беше преброил критичните изказвания вчера: „27 абсолютно критични изказвания, да не се приемат докладите на ВАдС и 3 изказвания с частични похвали, но и критики“. Допълни, че не бе взето решение „нито по ареститте, претърсванията, изземванията в канторите на адвокати, нито за нарушаването на адвокатската тайна по ЗМИП, само беше съобщено, че господата Кирилов и Цветанов казали, че ще променят закона“. Не се чу да се подава и конституционна жалба срещу закона за изпирането на пари, нито за присъединяване към внесената във ВАС от адвокатско дружество от Варна жалба срещу правилника за приложението на закона. На гласуване не са били подложени предложенията за разширяване правомощията на Общото събрание, както и за електронното гласуване в адвокатурата. Отбеляза и че безпрецедентно вчера Общото събрание не е било поздравено нито от представители на съдебната власт, нито от правосъдния министър.

Адвокат Борислав Вълчев, който бе сред кандидатите за председател на ВАдС през 2017 г., пък напомни, че за промени в Закона за адвокатурата се говори и настоява отпреди пет години. Призна, че първият, внесен в Народното събрание порект, е бил спорен в някои части и адвокатите са се съгласили, че той има несъвършенства. Апо изрична молба на Ралица Негенцова са запазили мълчание, за да оставят „Висшия адвокатски съвет да свърши работата чрез т.нар. тиха дипломация“. Оттам нататък обаче по въпроса нямало никаква активност, съставяни са работни групи, но проект впарламента не е внасян. Самият Вълчев е написал свой проект през 2017 г., предал го е на ВАдС и го е разпространил сред адвокатите. Той също настоява за разширяване на правомощията на Общото събрание и за електронно гласуване. Тйй като в момента висши органи на адвокатурата се избират чрез пълномощници и делегати, а не от всеки защитник, пожелал да упражни вота си.

Искра Кишикова от САК напомни за настояванията да се постигнат единни правила за съдилищата за воденето на електронни дела, както и че е имало решение на предното Общо събрание за електронното гласуване, което не е било взето предвид.

Към проблема със закона и правилника срещу мръсните пари, зачертаващи адвокатската тайна, се върна адвокат Емил Георгиев. „На път сме почти да обърнем ситуацията, постигнахме представители на ВАдС да се видят с двамата председатели на водещи парламентарни комисии. Ние сме готови да окажем помощ на нашите представители от ВАдС чрез примери как европейската директива е транспонирана другаде“, обяви той. Така в Германия много ясно и изчерпателно е казано в кои случаи адвокатите са задължени лица по техния закон срещу мръсните пари. Както и че задълженията за докладване на службите не са приложими, когато влизат в конфликт с адвокатската тайна.

„Освен че проспаха ЗМИП, от висшия съвет излъгаха колегите, че всъщност било изготвено становище още през 2016 г.  Но общественото обсъждане на закона е обявено от МС през май 2017 г., на сайта са достъпни всички възможни становища. Бунтът на адвокатите накара представители на законодателната и изпълнителна власт да търсят споразумение с адвокатурата и го постигнаха, без никаква конкретика. Въпросното споразумение се свежда до думи и снимки в цял ръст“, бе прочитът на Николай Хаджигенов.

Александър Пелев обяви, че след предишни искания на ФОБА за проверки на магистратите, искали, позволявали и участвали в претърсванията и изземвания в адвокатски офиси, не е последвало нищо. В същото време от миналата седмица има и един арестуван адвокат, като във вторник в спецсъда ще се гледа искането за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо него. Име отново не бе споменато. Според публикации обаче става дума за Мартин Апостолов, адвокат по граждански и търговски дела, арестуван заедно с още двама на 16 февруари във връзка с „КТБ“. Апостолов, Георги Георгиев и Здравко Босаков са били привлечени като обвиняеми за пране на пари по делото срещу съпругатта на Цветан Василев Антоанета Василева.

About De Fakto

Проверете също

Министър Йорданова: Не виждам причина за удължаване на срока за закриване на спецправосъдието

  „Приетият закон за  закриването на специализираното правосъдие е пределно ясен – той предвижда 3-месечен …

ВКС отмени присъдата за убийство на баща от дъщеря и зет, връща делото за ново разглеждане на САС

ВКС връща на САС за ново разглеждане делото за убийството на 86-годишния  Стефан Янев в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.