Последни новини
Home / Законът / Има опити за политизиране на адвокатурата, няма да го допусна, обяви Ралица Негенцова

Има опити за политизиране на адвокатурата, няма да го допусна, обяви Ралица Негенцова

Defakto.bg

Оставка на Висшия адвокатски съвет, поискана вчера от защитници, очевидно няма да има. Това стана ясно от отговори на председателя на ВАдС Ралица Негенцова в интервю пред БНР. Тя заяви и друго – явно се правят опити за политизиране на адвокатурата.

Поводът за коментара са събитията от последните дни – Общото събрание на адвокатурата в събота и последвалата пресконференция на представители на Фейсбук общността на българските адвокати (ФОБА), огласили искане за оставка.

„Адвокатурата е свободна, независима и самоуправляваща се, става дума за близо 14 хиляди адвокати. ВАдС и ръководството на адвокатурата адмирират свободното изразяване на мнение, никой не може да ме обвини, че аз не съм диалогичен човек“, каза днес Ралица Негенцова. На въпрос какво говорят гласовете, с които бе приет отчетът за работата на ВАдС (105 „за“ срещу 79 „против“ и „въздържали се“) отговори, че това означава взето решение. В същото време неформални сдружения по закон нямат представителство на подобни форуми. „Има съвкупност от адвокати, които поради някакви цели и интереси се събират. Но все повече се чува, че се опитва да се прави политизиране в адвокатурата. Докато съм председател не бих го допуснала“, категорична беше Негенцова.

После поясни за политизирането: „Не говоря за конкретни политически субекти, просто идеите, които се опитват да бъдат представени, защитават определени политически идеи, резултати, пристрастия, които могат да се правят навън и на други места“.

На заявките за „адвокатска стачка“ отговори, че всяка стачка трябва да има някаква ясна цел. И „ако ще е стачка за промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари, промяната вече се случва, постигнато е да се говори за промяна в закона“, каза председателят на ВАдС. Имайки предвид проведената среща с председателя на НС и шефовете на две ресорни парламентарни комисии Цветан Цветанов и Данаил Кирилов. Утре се събира работната група по закона срещу мръсните пари, за да се „идентифицират проблемите“.

About De Fakto

Проверете също

Управляващата коалиция поиска временна комисия за изменение на конституцията

На прокуратурата се дължи автономия, но тя няма независимост като съда,  заяви Христо Иванов, внесъл  …

Законопроектът за закриване на специализираните наказателни съдилища и прокуратури е публикуван за обсъждане

  Закриване на Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд и съответните специализирани прокуратури, уреждане …

2 коментара

  1. Г-жа Негенцова кажете в коя партия сте членувала преди 1989г. Явно, може би изпитва те носталгия по “ онова време “ ,щом говори те за политизиране в адвокатурата. Г-жа Негенцова по ваши дани има 13 860 Адвокати,това прави:20 лв.вноска за ВАдвС на месец са 277 200 лв. което е 3 326 400 лв.на година за ВАдвС, а какво свьршихте…………….. Дали сте становище по Закона за мерките срещу изпирането на пари ли или може би, сте прокарали в НС нов ЗА. От 21.01.2015г. Зид на ЗА в НС, сега сме 26.02.2019г Проекта на ЗИД на ЗА изготвен от ВАдвС, изпратен до САК на 21.02.2019г. е цензуриран и в него няма нищо касаещо редовият Адвокат.За това има масово недоволство на Адвокатите. Спрете с лъжите и с похватите от “ онова време “ , и си подайте оставката, за да може да се проведе реална реформа в адвокатурата.

    • Мила П.

      Негенцова е добър юрист и толерантен човек. Не задавайте въпроси с предизвестен отговор, който нищо не значи – управлението на държавата е пълно с бивши членове. Проблем е обаче скъсаната обратна връзка с колегията надолу по веригата. А това е вече професионален проблем и във ВАдС трябва да си отговорят на доста въпроси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.