Последни новини
Home / Гостува ни / Прокуратурата отказва да издирва кой разлепи некролози за мнимата кончина на адвокат Ирен Савова

Прокуратурата отказва да издирва кой разлепи некролози за мнимата кончина на адвокат Ирен Савова

Defakto.bg
Адвокат Ирен Савова

Софийска адвокатска колегия е отличила  защитничката за  професионалната й  работа

Софийска адвокатска колегия е отличила адвокат Ирен Савова и целия екип от кантората й за професинална работа и принос „за издигане на престижа на професията и развитието на правото“. Повод за отличието е  130  – годишнината от приемане на първия адвокатски закон.

А Софийска районна прокуратура  отказа да издирва бандитите, разлепили некролози пред дома и кантората й.

На 18 ноември м.г. неизвестни доброжелатели разлепиха на входа на дома и кантората на адвокат Савова некролози, обявили нейната кончина.  Тогава Савова запази самообладние и с усмивка пожела „успехи“ на своите „гробари“, но не им обеща светло бъдеще.

Облаците над бандитите обаче засега се отлагат с любезното съдействие на държавното обвинение.

Адвокат Ирен Савова трябва сама да издири „симпатягите“, обявили нейната кончина.

Софийска районна прокуратурата е  отказала да  образува досъдебно производство за извършено престъпление, научи Де Факто.  Аргументите: в случая на Савова е нанесена „обида“, а тя се  преследва по „тъжба на пострадалия“, тоест по частен път.  Не е нужно да навлизаме в тънкостите на наказателното право, за да схванем, че държавното обвинение сериозно се е потрудило да намери причини за отказа си.  Той  в  прав текст казва на адвокат  Савова – сама да си намери престъпниците!  Не е трудно да си представим дали така би реагирало държавното обвинение,  ако „неизвестните“ извършители бяха поругали правото на живот и добро име на видни държавници. Или каква активност по каталога на Наказателния кодекс би се разиграла,  ако некролозите носеха имена на  Б.Б. или Ц.Ц например.

Друго е, че отказът на прокуратурата да разследва престъплението и да потули случая, навежда на мисълта, че извършителите му, съвсем не са неизвестни. Но битката с  престъпността спира дотук!

Адвокат Ирен Савова е сред адвокатите, популярни със своята непримиримост  към  посегателствата над човешките права.  Делата на кантората й са стотици,  но напоследък името й,  най-често се чуваше заради  защитата й на Биляна Петрова, която заедно с бившата кметица на Младост, престоя  месеци  наред при срамни за една европейска държава условия в ареста. Без да се съобразява с маниерите на тихата дипломация, Савова ребром вадеше на показ неудобни за обвинението случки от делото.  „Парите за подкупа на кмета на район „Младост“ Десислава Иванчева са приготвени много преди да са поискани“,  не премълча Савова фактите. И не само, но пък си спечили много  „симпатии“ в редиците на обвинението.

По висящи граждански дела на кантората бяха  образувани досъдебни производства, които изумяват всеки грамотен в правото.  Какво друго, ако не преднамерен натиск  е подобно отношение към един адвокат, чиято вина е неумението да търгува с правата на клиентите си!    „Така е, когато законът се нарушава грубо от тези, които трябва да го пазят“, коментира защитникът.

Кантората „Савова и сие” е защитник на държавата по делата, които държавата заведе  за т.нар. царски имоти и неотменно ги печели.  По дългогодишния казус, оплетен в разнообразна  държавна политика, юристите доказаха, че  някогашните титли и едно решение на КС, което няма реституционен ефект, не са аргумент за собственост. И адвокатите успяха да отвоюват  на държавата почти  всички имоти, които претендираше досега (на първа инстанция остава нерешено само делото за 16 500 дка рилски гори).

Къде е сега държавата, ползвала услугите на Савова, когато й е било нужно професионални адвокати да защитават интереси й ? Питаме, не че не знаем отговора.

E, при такъв обилен материл за колегиалност, лоялност и върховенство на закона,  не е изненада, че адвокат  Ирен Савова изнася голяма част от дейността си в европейска Прага.  Пореден пример как  добри професионалисти с наложени имена, отличени от гилдията, заради средата у нас,  избират да работят в други държави.

 

About De Fakto

Проверете също

Да 21 октомври ВКС приема заявления за избор на един член на Комисията по атестирането и конкурсите към Съдийската колегия

До 21.10.2022 г. във ВКС ще се приемат заявления за участие в процедура за избор …

Министър Зарков решава проблеми, поставени от синдикати на затворите

Какво бе направено и какво предстои в социалния диалог между синдикати и Министерството на правосъдието …

Един коментар

  1. Владимир Генов

    Истина и упоритост,за да има помирение!
    От такива жени,с „Мъжки топки“,се нуждае България!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.