Последни новини
Home / Законът / България не иска Лаура Кьовеши за европейски главен прокурор, съобщават румънски вестници

България не иска Лаура Кьовеши за европейски главен прокурор, съобщават румънски вестници

Defakto.bg
Лаура Кьовеши

В центъра на новините днес в румънските вестници е кандидатурата на бившия главен антикорупционен прокурор на Румъния Лаура Кьовеши за поста европейски главен прокурор,  съобщава БНР, като се позовава на БТА.

„Ромъния либера“ припомня, че  кандидатите за поста европейски главен прокурор, сред които е бившият главен прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) Лаура Кьовеши ще бъдат изслушани във вторник от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи и Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент.  Изслушването е насрочено в Брюксел от  16,30 ч. до 20,15 ч.

Депутатите ще избират между трима кандидати – французина Жан-Франсоа Бонер, румънката Кьовеши и германския прокурор Андрес Ритер. Всеки кандидат ще разполага със 75 минути, като първо ще направи декларация, а след това ще му бъдат поставяни въпроси от членовете на комисиите, допълва информационният сайт Зиаре.

След вота на посланиците, френският кандидат за поста  Жан-Франсоа Бонер получи най-много гласове –  50 точки, а бившата шефка на румънската антикорупционна служба Лаура Кьовеши, смятана  за фаворит в надпреварата, и третият кандидат Ритер  –  по  29 гласа.

От вестниците „Адевърул“ и „Ромъния либера“  научаваме онова, което си знаем за официалната политика у нас, а именно:  България не иска Кьовеши за главен прокурор на Европейската прокуратура.  Румънските издания информират, че България е гласувала против Кьовеши на заседанието на постоянните представители КОРЕПЕР на 20 февруари.  Ново заседание на КОРЕПЕР ще има утре, 27 февруари, след изслушването пред двете комисии на Европейския парламент,  посочва БНР, като се позовава на „Адевърул“.

Информационният сайт Зиаре съобщава, че председателят на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи Клод Мораес е на кратко посещение в Румъния преди изслушването на Кьовеши в Европейския парламент. В понеделник сутринта Мораес е бил в румънския парламент, където се е срещнал с председателя на Камарата на депутатите Ливиу Драгня, който е и лидер на управляващата Социалдемократическа партия.

„Ромъния либера“ информира още, че главният прокурор на бъдещата Европейска прокуратура ще бъде определен по общо съгласие от Европейския парламент и Съвета на ЕС. Прокуратурата следва да заработи до края на 2020 г. и ще бъде независимо бюро за разследване, преследване и изправяне пред правосъдието на престъпления срещу бюджета на ЕС, като злоупотреби, корупция и трансгранични измами с ДДС за над 10 милиона евро. Прокуратурата ще бъде базирана в Люксембург и ще бъде съставена от главен прокурор и колегиум от прокурори от всички страни участнички, които ще координират текущите разследвания на делегираните прокурори от всяка страна. До момента 22 страни членки на ЕС са се присъединили към Европейската прокуратура. Петте държави, които са извън проекта (Швеция, Унгария, Полша, Ирландия и Дания) могат да се включат във всеки един момент, уточнява „Ромъния либера“.

About De Fakto

Проверете също

Министър Йорданова е включила за четвъртък в дневния ред на ВСС предложенията за отстраняване на Гешев

За отговорността на главния прокурор аз предприемам всички възможни законови стъпки. В насрочения пленум на …

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието (допълнена)

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.