Последни новини
Home / Законът / За 16-и път не избраха председател на съда във Велинград, ще има 17-и опит

За 16-и път не избраха председател на съда във Велинград, ще има 17-и опит

Defakto.bg

Кандидати бяха съдия и прокурор, но нямат качества, решиха кадровиците

За 16 път ВСС не успя да избере титулярен председател на районния съд във Велинград. Там са без административен ръководител от 2014 г. Благодарение на което изкаралият два петгодишни мандата на поста Веселин Петричев след това още пет години е бил и и.ф. От миналата година председателските функции се изпълняват от Наташа Даскалова. А съдиите там са общо трима.

Третият съдия – Валентина Иванова сега бе кандидат за началник на съда. Конкурент й бе прокурорът от Велинград Асен Палавеев. Имаше и трети кандидат – следователят от НСлС Недко Петров, който обаче тази година се е оттеглил от конкурса „поради лични и семейни причини“.

А на Общото събрание на съда двама от съдиите – Петричев и Даскалова са подкрепили именно обвинителя Палавеев за нов председател, а не колежката си Иванова. Тя пък е гласувала „въздържала се“.

Изслушването на двамата претенденти от Съдийската колегия – и двамата освен правно имаха и инженерно образование, днес внесе още мрачни краски в драматичната ситуация.

Така прокурор Палавеев – три пъти кандидатствал за районен прокурор на града каза, че районът е специфичен и труден, хората са с особен нрав, но той ги познава. „Между хората там има една психологическа бариера, районът е смесен, дълго са живели изолирани, в стремежа за налагане се използват всякакви средства. Но тази бариера не е само от едната страна, и двете групи лъжат“, каза Палавеев.

На въпрос на Боряна Димитрова как ще се справя с гражданските дела, след като в този малък съд няма специализация, прокурорът отговори: „Готов съм да се справя с гражданските дела“.

Валентина Иванова е във Велинград от 2015 г., преди това е работила в РС-Пловдив.

Георги Чолаков я попита дали е вярно, че нейните заседания започват в 14,30 ч. – 15 ч., а приключват към 20 ч. Както и дали е вярно, че се е отвела от дело, защото е граждански съдия и не е подготвена да гледа наказателно дело? Стана дума и за това, че в момента съдия Иванова е изпълнила общите изисквания за пенсиониране, но, ако бъде избрана за председател, няма да се кандидатира.

Иванова отговори, че обичайно заседанията й започват към 10 ч. и продължават целия ден. Първоначално ги насрочвала, както била свикнала в Пловдив – само сутрин или само следобед. „Не искам да се пенсионирам, имам право, но не съм казала, че ще го реализирам“, категорична бе кандидатката.

„Няма да подкрепя нито един от двамата. Не мога да направя комромис със себе си заради избор на всяка цена. В единия случай не чух как ще се гледат граждански дела, а във втория имаше тотално неразбиране на функциите на съда“, обяви Боряна Димитрова.

Боян Магдалинчев пък напомни, че от 2014 г. този съд е без административен ръководител. „Още по-тревожното е, че двама съдии са в предпенсионна възраст, един е командирован в ОС-Пазарджик. Черна картина, опитите да ссе потърси външен кандидат удрят на камък. Трябва да вземем решение – от двамата прокурорът Палавеев е по-подходящ. Това е моят компромис“, каза представляващият ВСС.

Георги Чолаков обяви: „И аз ще подкрепя Палавеев. Да прокурор е, но колегата Иванова няма качества за административен ръководител. Подкрепям по целесъобразност – 5 години този съд няма председател“.

„Не можем да изберем административен ръководител само за да обезпечим кадрово съда. Колегите нямат качества за административен ръководител. А какво качество на правосъдието ще гарантираме на гражданите?“, попита Цветинка Пашкунова.

Даниела Марчева се присъедини. Атанаска Дишева също, но с изричното уточнение: „Възрастта не е порок, обратното е дискриминация. Моят отрицателен вот не почива на възрастта, а на липсата на качества“.

При гласуването 4 „за“ събра Палавеев, 0 „за“ Иванова, а 8 от кадровиците бяха „против“ и двамата кандидати.

Тръгва 17-и тур.

About De Fakto

Проверете също

В конституционната комисия: многообразие от различия за разделението на ВСС на прокурорски и съдийски

Висшият адвокатски съвет, Съюзът на юристите, бивши конституционни съдии и др. се обявиха против разделянето …

Ниската натовареност на военните съдилища „обрича“ един съдия на пет дела месечно и 6 присъди – средногодишно

Натовареността на военните съдилища с дела продължава да намалява. Те са със  7 % по …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.