Последни новини
Home / Законът / Мирослава Тодорова – за трети път заплашена от дисциплинарно наказание, ВСС ще я изслушва през март

Мирослава Тодорова – за трети път заплашена от дисциплинарно наказание, ВСС ще я изслушва през март

Defakto.bg

Ново дисциплинарно наказание на известния съдия Мирослава Тодорова обсъждаше днес колегията на ВСС на закрито заседание по трето дисциплинарно дело срещу нея, образувано в края на 2016 г. по сигнал на Сотир Цацаров. В крайна сметка решение нямаше, казусът бе отложен за 12 март, когато ще бъде изслушава и самата Тодорова, ако пожелае. В момента тя е в СГС.

Причината за отлагането е, че по време на обсъждането кадровици са поискали за съдийката по-тежко наказание от предложеното от дисциплинарния й състав. Подробности не бяха оповестени. Неофициално стана известно, че съставът е предлагал наказанието да е понижаване на заплатата с 10 % за половин година. Но е имало настоявания и за понижаване в ранг или длъжност. При това положение законът изисква да се даде възможност за изслушване на магистрата.

Драмите с Тодорова, бивш председател на Съюза на съдиите, са известни. Докато беше начело на ССБ тя веднъж бе наказвана с намаляване на заплатата, после директно уволнена след сигнал на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов (което предизвика безпрецедентно доготава излизане на съдиите на улицата), а след отмяната на уволнението от ВАС – понижена за известно време в районния съд.

Последното, трето дисциплинарно дело срещу нея по сигнал на Цацаров бе образувано в последния ден, преди да изтече 6-месечната давност по казуса – на 6 декември 2016 г. То е за просрочия, докато бе понижена в СГС от 2014 г. до пролетта на 2016 г. Сигналът на главния прокурор цитираше проверка на Инспектората в СРС. А поводът бе дело по Закона за кредитните институции за разкриване на банковата тайна, по което е трябвало да се проверяват осем свързани юридически лица. Съдът е получил искането на 21 ноември 2015 г. и го е върнал на прокуратурата с решение на 17 декември 2015 г. По закон тези решения трябва да са „бързи“, за 24 ч. Но самата прокуратура е загубила повече от 1 месец само да подготви искането си.

Предния ВСС не приключи това дело и го завеща на настоящия състав.

 

About De Fakto

Проверете също

При 37.14 % обработени протоколи от ЦИК: ГЕРБ – СДС първи, ПП – втори, Възраждане – трети

Централната избирателна комисия публикува официалните данни от предсрочния парламентарен вот на база 37.14  от обработени …

Изборите за 48 – мо НС започнаха. За година и половина гласуваме четвърти път, трети път – предсрочно

Изборите за 48 – мо Народно събрание в България започнаха. B cтpaнaтa избopният дeн зaпoчнa в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.