Последни новини
Home / Законът / Мирослава Тодорова – за трети път заплашена от дисциплинарно наказание, ВСС ще я изслушва през март

Мирослава Тодорова – за трети път заплашена от дисциплинарно наказание, ВСС ще я изслушва през март

Defakto.bg

Ново дисциплинарно наказание на известния съдия Мирослава Тодорова обсъждаше днес колегията на ВСС на закрито заседание по трето дисциплинарно дело срещу нея, образувано в края на 2016 г. по сигнал на Сотир Цацаров. В крайна сметка решение нямаше, казусът бе отложен за 12 март, когато ще бъде изслушава и самата Тодорова, ако пожелае. В момента тя е в СГС.

Причината за отлагането е, че по време на обсъждането кадровици са поискали за съдийката по-тежко наказание от предложеното от дисциплинарния й състав. Подробности не бяха оповестени. Неофициално стана известно, че съставът е предлагал наказанието да е понижаване на заплатата с 10 % за половин година. Но е имало настоявания и за понижаване в ранг или длъжност. При това положение законът изисква да се даде възможност за изслушване на магистрата.

Драмите с Тодорова, бивш председател на Съюза на съдиите, са известни. Докато беше начело на ССБ тя веднъж бе наказвана с намаляване на заплатата, после директно уволнена след сигнал на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов (което предизвика безпрецедентно доготава излизане на съдиите на улицата), а след отмяната на уволнението от ВАС – понижена за известно време в районния съд.

Последното, трето дисциплинарно дело срещу нея по сигнал на Цацаров бе образувано в последния ден, преди да изтече 6-месечната давност по казуса – на 6 декември 2016 г. То е за просрочия, докато бе понижена в СГС от 2014 г. до пролетта на 2016 г. Сигналът на главния прокурор цитираше проверка на Инспектората в СРС. А поводът бе дело по Закона за кредитните институции за разкриване на банковата тайна, по което е трябвало да се проверяват осем свързани юридически лица. Съдът е получил искането на 21 ноември 2015 г. и го е върнал на прокуратурата с решение на 17 декември 2015 г. По закон тези решения трябва да са „бързи“, за 24 ч. Но самата прокуратура е загубила повече от 1 месец само да подготви искането си.

Предния ВСС не приключи това дело и го завеща на настоящия състав.

 

About De Fakto

Проверете също

Управляващата коалиция поиска временна комисия за изменение на конституцията

На прокуратурата се дължи автономия, но тя няма независимост като съда,  заяви Христо Иванов, внесъл  …

Законопроектът за закриване на специализираните наказателни съдилища и прокуратури е публикуван за обсъждане

  Закриване на Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд и съответните специализирани прокуратури, уреждане …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.