Последни новини
Home / Законът / Поредни тревоги за измерването на натовареността във ВСС, въпросът изглежда предрешен

Поредни тревоги за измерването на натовареността във ВСС, въпросът изглежда предрешен

Defakto.bg

Поредният горещ казус във ВСС – как да се измерва съдийската натовареност и дали действащата система СИНС изобщо вече подлежи на корекции, занима кадровиците в края на днешния им работен ден.очката

Точката бе формулирана така: „Информация относно проведена встъпителна съвместна среща на екипа на проект „Създаване на модел за оптимизация на съдебната карта на българските съдилища и прокуратури и разработване на Единна информационна система на съдилищата“ с екипа на изпълнителя на Дейност 2 и Дейност 3 по проекта – „Информационно обслужване“ АД“. А неин вносител бе прокурорът Гергана Мутафова, шеф на проекта за единната информационна система по ОПДУ.

Днес Мутафова застана и пред Съдийската колегия, която, в крайна сметка, трябва да вземе решението как да измерна съдийската натовареност. Миналата седмица, пред Пленума на ВСС, ресорният вицепремиер Томислав Дончев и правосъдният министър Цецка Цачева бяха категорични – съдебната власт спъва изпълнението на проекта за електронно управление, част от който е и електронното правосъдие.

Даниела Марчева, която оглавява съдийската комисия по натовареността, открила дебата за нови методи на изчисляването й, днес обяви: „Изразена  тревога за сроковете по ЕИСС, включително модула за натовареността. Напълно разбирам тлевогата на колегата Мутафова, но тя не е съдия, районен прокурор е. Но на среща вчера беше пояснено, че срокът за представянето на техническотто задание в модула за натовареносттта е до 20 март, а не до 14 февруари, както се сочи в писмото. Миналата седмица решихме, че СИНС продължава да работи. Ттехническотто задание за ЕИСС обаче не предвижда интегриране на СИНС“.

Гергана Мутафова отговори: „В ЕИСС няма да има СИНС, нито система за случйно разпределение на делата и т.н. Ще има отделни модули. Но – може ли в момента да се разработи нова система за натовареността, която тепърва да се тества, отговорът е – не!“

„Това означава ли, че ако до 20 март не кажем каква система за натовареността ще правим, има проблем?“, попита Георги Чолаков.

„Не, няма проблем, ще се работи по досегашните правила“, отговори Мутафова.

About De Fakto

Проверете също

Иван Гешев в Турция по покана на главния прокурор Бекир Шахин

Българската делегация, ръководена от главния прокурор Иван Гешев, е била приета от главния прокурор на …

Пленумът на ВСС съгласува законопроекта на МС за Държавния бюджет, без планираните средства за текущи разходи

Пленумът на Висшия съдебен съвет съгласува проект на Решение на Министерския съвет за одобряване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.