Последни новини
Home / Законът / Бивш нотариус и още трима задържани за имотни измами

Бивш нотариус и още трима задържани за имотни измами

Defakto.bg

Нотариус с отнети права е съветвал група измамници, успяла да отнеме 23 имота в София от психичноболни и самотни хора. Четирима са обвинените за участие в организираната престъпна група, съобщи БНР. Бившият нотариус е Борис Янков.

Той е подпомагал  групата с консултации и им е препоръчвал при кого да отидат за финализиране на сделките. Няма данни обаче в схемата да е замесен действащ нотариус, каза шефът на СДВР Георги Хаджиев (на снимката).

Той и наблюдаващият прокурор Ваня Христова обясниха за имоти на каква стойност става дума.

„Предвид характера на престъплението, може да се каже, че на този етап е установено, че групата е генерирала един значителен финансов ресурс. Става дума за недвижими имоти, които са на значителна стойност около 300 и над 300 000“ лева, каза Христова.

„Трябва да излезе оценителна експертиза. Няма как да кажем към момента“, посочи Хаджиев.

Той обясни и схемата, по която измамниците са успели да отнемат имотите на самотни възрастни хора и хора с психични проблеми.

„Част от имотите са придобити чрез въвеждане в заблуждение на носителите на правата – говорим за собствениците, използвайки тяхната неопитност и неосведоменост. В същото време насреща нямаме получаване на имотна облага или в някои от случаите говорим за предоставяне на телевизор или хладилник в много минимален размер. В друга част от сделките част от организираната престъпна група е подготвила свидетели, които да участват в нотариалните производства, за да потвърдят пред нотариуса, че собственикът на имота го владее повече от 10 години. В част от другите сделки имотите са придобивани чрез неистински документи, на които им е придаден вид, че изхождат от стара архива“.

About De Fakto

Проверете също

За второ четене: Правната комисия не одобри доброволното изпълнение без изпълнителен лист

Опозицията с резерви по текстовете за видеоконференциите в процесуалните закони Правната парламентарна комисия не одобри …

Правителството плаща 115 000 лв. обезщетения за нарушени човешки права, присъдени от Съда в Страсбург

  Министерският съвет е приел решение за изплащане на общо 114 769 лева обезщетения в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.