Последни новини
Home / Законът / Бивш нотариус и още трима задържани за имотни измами

Бивш нотариус и още трима задържани за имотни измами

Defakto.bg

Нотариус с отнети права е съветвал група измамници, успяла да отнеме 23 имота в София от психичноболни и самотни хора. Четирима са обвинените за участие в организираната престъпна група, съобщи БНР. Бившият нотариус е Борис Янков.

Той е подпомагал  групата с консултации и им е препоръчвал при кого да отидат за финализиране на сделките. Няма данни обаче в схемата да е замесен действащ нотариус, каза шефът на СДВР Георги Хаджиев (на снимката).

Той и наблюдаващият прокурор Ваня Христова обясниха за имоти на каква стойност става дума.

„Предвид характера на престъплението, може да се каже, че на този етап е установено, че групата е генерирала един значителен финансов ресурс. Става дума за недвижими имоти, които са на значителна стойност около 300 и над 300 000“ лева, каза Христова.

„Трябва да излезе оценителна експертиза. Няма как да кажем към момента“, посочи Хаджиев.

Той обясни и схемата, по която измамниците са успели да отнемат имотите на самотни възрастни хора и хора с психични проблеми.

„Част от имотите са придобити чрез въвеждане в заблуждение на носителите на правата – говорим за собствениците, използвайки тяхната неопитност и неосведоменост. В същото време насреща нямаме получаване на имотна облага или в някои от случаите говорим за предоставяне на телевизор или хладилник в много минимален размер. В друга част от сделките част от организираната престъпна група е подготвила свидетели, които да участват в нотариалните производства, за да потвърдят пред нотариуса, че собственикът на имота го владее повече от 10 години. В част от другите сделки имотите са придобивани чрез неистински документи, на които им е придаден вид, че изхождат от стара архива“.

About De Fakto

Проверете също

КС „отмени“ текстове от Изборния кодекс: Всички партии имат достъп до изходния код на машините за гласуване, обяви съдът

   Конституционният съд обяви за противоконституционни част от текстовете в Изборния кодекс. Съдът се произнесе  …

На съд е предаден служител от Община Генерал Тошев, получил с измама подкуп от немски гражданин

Окръжна прокуратура – Добрич предаде на съд общински служител от Община Генерал Тошево, поискал и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four + 9 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.