Последни новини
Home / Законът / Втора комисия на ЕП, по правосъдие и вътрешни работи, подкрепи Лаура Кьовеши за главен прокурор на ЕС

Втора комисия на ЕП, по правосъдие и вътрешни работи, подкрепи Лаура Кьовеши за главен прокурор на ЕС

Defakto.bg

Румънката Лаура Кодруца Кьовеши печели вота за главен прокурор на ЕС и във втора комисия на Европарламента. Това стана ясно след  вота на евродепутатите от водещата комисия по  граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.  Кьовеши получава 26 гласа от 49 валидни бюлетини, за френския претендент Жан-Франсоа Бонер са гласували 22 – ма, а за  германеца  Андрес Ритер –  един.

Снощи тя стана фаворит на комисията за  контрол на бюджета, в която получи 12  гласа, Бонер – 11 и Ритер – 1.

В обобщение –  румънката спечели вота в Европейския парламент за първия пост на главен прокурор в Съюза.  Конкурентът й,  французинът Бонер  спечели политическото гласуване в  Съвета на ЕС в лицето на постоянните представители на страните членки.  Именно там България е гласувала против Кьовеши.

Предстои двете комисии да изпратят анализи и препоръки до председателя на Европарламента Антонио Таяни.  Ръководството на  ЕП ще  преценява дали да подложи окончателното решение на гласуване в пленарната зала.   Ако депутатите изберат Бонер, подкрепен от Съвета на ЕС, може да се премине към неговото назначение.

Ако ЕП предпочете Кьовеши,  следват преговори със Съвета.

Според евродепутата Емил Радев, процедурата  не предвижда гласуване в пленарна зала. Той предрича оспорвано решение заради  малката разлика в гласовете в полза на Кьовеши в двете комисии.  Гласуването в Съвета на ЕС бе проведено в няколко кръга и имаше допълнителни точки. Там пък предимството на Бонер пред Кьовеши не е голямо, посочват наблюдатели на надпреварата. Очакванията са процедурата да приключи в края на март.

Нито един български евродепутат не е участвал в днешното гласуване, съобщи БНР.  В залата е бил единствено Емил Радев, при това той  не е редовен, а заместващ член на Комисията. Всички отсъстващи обаче са си били намерили заместници.  От залата са отсъствали членовете  Сергей Станишев (зам.-председател), Асим Адемов и Филиз Хюсменова.

В гласуването и изслушването вчера  в комисията по бюджетен контрол,  са участвали  Пирински и Али.

При изслушването единствено Кьовеши бе получила аплодисменти.

На множеството  въпроси към нея, тя отговоря:   „През цялото време в цялата си дейност  ( като шеф на антикорупционната прокуратура в Румъния) бях независима и спазвах законодателството. Резултатите ми говорят за мен. Възстановените от нас суми нараснаха 10 пъти спрямо предишния период,  а  „по време на дейността си винаги съм била независима, спазвала съм законодателството, резултатите ми говорят вместо мен. Разследвала съм членове на различни политически партии, не само на една партия. Разследвала съм богати хора, с длъжности . . . Но независимостта, осигурена от закона, сега е  изложена на опасност“, посочва  Кьовеши.    На въпрос с какво може да бъде полезна като ръководител на Европейската прокуратура Кьовеши отговоря: „Чрез собствения си пример, имам дълъг опит, свикнала съм да работят под стрес и обществен натиск .

Същевременно са й  отправени   остри реплики и въпроси от румънски евродепутати, някои съпроводени с тропане по банките.  Един от тях я е попитал получавала ли е награда от ЦРУ, на което тя отговоря,   че има награда от „Сикрет сървис“ за защитаване на фискалната сигурност, борбата срещу фалшификацията на долари и киберпрестъпленията.  Кьовеши добавя,   че не е получавала американско гражданство за това.

Други евродепутати обаче заявиха, че не вярват на нито една дума от негативната кампания срещу нея и я поздравиха за проявения кураж.

 

About De Fakto

Проверете също

20 съдии и съдебни служители с остра декларация срещу идеята да бъде закрит районния съд в Каварна

Двадесет съдии и служебни служители от Районен съд Каварна остро протестират срещу предложението на  Съдийската …

Изборни времена за нов състав на ВСС

Иван Брегов, Институт пазарна икономика За да сме убедени, че съдиите, прокурорите и следователите са …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.