Последни новини
Home / Законът / Делото срещу квесторите на КТБ: Обвинението да си оправи „пропуски“ със свидетели, нареди съдът

Делото срещу квесторите на КТБ: Обвинението да си оправи „пропуски“ със свидетели, нареди съдът

Defakto.bg

Насроченото за днес разпоредително заседание срещу бившите квестори на КТБ Елена Костадинчев и Станислав Лютов не стартира в Софийския градски съд. Съдия Христинка Колева го отложи, без да му дава ход, като е указала на прокуратурата да си оправи „пропуски“ със свидетелите.

Конкретно – свидетелите, изброени в обвинителния акт, не съвпадат със списъка на онези, които трябва да бъдат призовани в съда, за да подкрепят тезата на прокуратурата. Отлагането – засега – е без дата.

Процесът е в СГС, а не в спецправосъдието, тъй като квесторите не са в каталога  на отговорните длъжностни лица за „високата корупция“, прехвърлена там с промените в Наказателнопроцесуалния кодекс.

За внесения обвинителен акт бе обявено в края на 2018 г. На Костадинчев и Лютов се търси отговорност за умишлена безстопанственост в особено големи размери, задето през 2015 г. разпоредили неправомерно осчетоводяване на 9 договора за срочни депозити с привилигерован лихвен процент, прехвърлили ги за осчетоводяване от Фонда за гарантиране на влоговете и така ощетили фонда с над 1 млн.лв.

Междувременно делата, свързани с КТБ, се роят.

Освен мегапроцеса за организирана престъпна група, по който Цветан Василев е подсъдим задочно, вече има и разследване срещу свидетели по „КТБ“. А за последно спецпрокуратурата задържа трима души, единият от които адвокат, а другите – шофьор и иконом на Василев по обвинения за пране на пари отново свързани с трезора. Тримата са „влезли“ в делото, водено срещу съпругата на банкера Антоанета Василева.

Арестът на защитника Мартин Апостолов предизвика протести на адвокати, а вчера апелативният спецсъд е заменил задържането му със солидната 100 000 лева гаранция. Апостолов е бил категоричен: „Не съм бил доверен компаньон (както твърди обвинението), а доверен адвокат на Цветан Василев“. Да го подкрепи в залата е бил и председателят на Софийския адвокатски съвет Ивайло Данов.

About De Fakto

Проверете също

Съдът: Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков са невиновни по обвинението в хулиганство в метрото през 2020 г.

Обвинението  на Софийска районна прокуратура  срещу Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков за хулиганство …

Съдът спря действието на наредбата за конкурсите за директори на училищата до приключване на съдебния спор

Върховният административен съд (ВАС) спря до приключване на съдебния спор действието на Наредбата № 16 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.