Последни новини
Home / Законът / Кадровиците отказаха „външни“ назначения във ВКП по стар конкурс

Кадровиците отказаха „външни“ назначения във ВКП по стар конкурс

Defakto.bg

Нито един от класираните кандидати в конкурс за „външно“ назначаване във Върховната касационна прокуратура, не получи място там. Но по различни причини.

Става дума за един от специфичните конкурси, при които външни за системата юристи могат директно да станат магистрати – без да са минавали задължителните за останалите конкурси за „младши“, преминаването на задължително обучение в НИП и т.н. Първоначално такива назначения бяха предвидени за всички нива на съдебната власт, за да има „обновяване“ на кадрите. В последния вариант на съдебния закон „външните“ назначения останаха за районно и окръжно нива.

Въпросният конкурс – за две длъжности във ВКП – обаче е обявен през 2014 г. и е приключил през 2015 г. Тогава нито един от тримата допуснати до двата изпита, писмен и устен, кандидати, не е назначен във върховната прокуратура. Причината е, че никой не е изкарал задължителната по действалите тогава правила оценка от минимум 4,50 на устния изпит. Но впоследствие това изискване бе отменено от Върховния административен съд като дописващо закона. А, след жалби от неназначените, ВАС е разпоредил процедурата спрямо тях да продължи.

Първа е класирана Николета Кобурова (4,75 писмен изпит, 4, 22 – устен, успех от държавни изпити 3,33). Втора е Мая Добровска (писмен изпит 4,50, устен 4,25, държавни изпити 4,50). На трето място е бил Стоил Томов (писмен изпит 4,63, устен 4,00, държавни изпити 5,00).

Междувременно Кобурова е спечелила друг конкурс за първоначално назначаване и през 2016 г. е встъпила в длъжност в Районна прокуратура-Пловдив. А Томов е бил назначен в Софийската градска прокуратура през 2015 г.

За това за тях двамата прокурорската колегия прие, че липсва правно основание да продължат участието си в конкурса за ВКП, тъй като вече са действащи магистлати.

При Мая Добровска отказът за назначаване във ВКП бе мотивиран с „липса на необходимите професионални качества“. Конкретно бе отбелязано, че въпреки дългия юридически стаж, тя почти няма опит в сферата на наказателното право и процес.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.