Последни новини
Home / Законът / Комисията за контрол на бюджета в ЕП излъчи Кьовеши за главен прокурор на ЕС

Комисията за контрол на бюджета в ЕП излъчи Кьовеши за главен прокурор на ЕС

Defakto.bg

Комисията за контрол на бюджета в Европейския парламент съобщи снощи, че нейн фаворит за поста на европейски главен прокурор е Лаура Кьовеши.  Вчера евродепутатите от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи и от Комисията за контрол на бюджета изслушаха тримата кандидати за поста: германеца Андрес Ритер, французинът Жан-Франсоа Бонер и румънката Лаура Кьовеши.

Резултатът от вота в бюджетната  комисия е:  12 гласа за Кьовеши, 11 – за Бонер,   Ритер –  1.  Преди това френският кандидат бе събрал одобрението на посланиците в ЕС с 50 гласа срещу по 29 за Кьовеши и Ритер. Вчера обаче той не се е натъкнал на същото одобрение.  А на мнозина евродепутати не се харесала позицията му, че  главният прокурор на ЕС трябва да бъде и дипломат, за да намира общ език с правителствата на страните членки.  На допълнителни въпроси как ще запази при това положение независимостта си от политически натиск, той посочва, че се чувства независим от изпълнителната власт едва от 6 години, защото до 2013 г. френското Министерство на правосъдието е имало право да дава инструкции на прокуратурата по конкретни дела, саъбощават медиите.

За разлика от него  Кьовеши е представила статистика как за пет години като главен прокурор в Националната дирекция за борба с корупцията е пратила през съда в затвора министри, депутати, магистрати и други висши функционери от различни партии, като повдигнатите от нея обвинения са довели до отнемане на имущество за над 3 милиарда евро.  Що се отнася до борбата с измамите с еврофондове, другите двама кандидати са срещнали затруднение да си спомнят по няколко дела, в които са участвали, докато румънката каза, че е имала повече от 2000 такива дела, посочва в. Сега.  На вчерашното изслушване  Лаура Кьовеши е предизвикала аплодисменти при изслушването й, съобщава още изданието.

Кьовеши посочва,   че под нейно ръководство ДНА е разследвала 900 държани служители, от които 60 са били високопоставени.

„Възстановените от нас суми нараснаха 10 пъти спрямо предишния период, а  „по време на дейността си винаги съм била независима, спазвала съм законодателството, резултатите ми говорят вместо мен. Разследвала съм членове на различни политически партии, не само на една партия. Разследвала съм богати хора, с длъжности . . . Но независимостта, осигурена от закона, сега е  изложена на опасност“, подчертава още Кьовеши.    На въпрос с какво може да бъде полезна като ръководител на Европейската прокуратура Кьовеши отговоря: „Чрез собствения си пример, имам дълъг опит, свикнала съм да работят под стрес и обществен натиск (. . .)   Само едно професионално и честно правосъдие може да се бори срещу престъпленията“.

Днес ще стане ясно кой е фаворитът на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, а нейното решение е водещото в случая.  Предстои двете комисии да изпратят анализи и препоръки до председателя на Европарламента Антонио Таяни.  Ръководството на  ЕП ще  преценява дали да подложи окончателното решение на гласуване в пленарната зала.  Ако депутатите изберат Бонер, който вече бе подкрепен от Съвета на ЕС, може да се премине към неговото назначение.  Ако ЕП предпочете друг кандидат, ще последват преговори със Съвета.

Германският депутат Андрес Ритер, говорил по жребий първи, запитан как гледа на негативната кампания срещу Кьовеши в Румъния и отговорът е: „Много съм впечатлен от нейния кураж и съм горд, че съм кандидат заедно с нея за този пост“. Българските управленци обаче  дадоха глас срещу нея при гласуването на посланиците, въпреки обществените нагласи в страната.

 

About De Fakto

Проверете също

Омбудсманът Ковачева с инструкция как хората да си потърсят правата за липсата на ток и повреда на уреди

 Във връзка с многобройните запитвания на граждани от цялата страна, пострадали от липсата на ток …

Делото за касиране на изборите за кмет на София – отложено, следващият тур през януари догодина

Състав на АССГ отложи заседание по делото, заведено от кандидата за кмет на столицата  Ваня …

Един коментар

  1. Фашист-Легионер

    БЪЛГAPИTE иcĸaт ЛAУPA KЬOBEШИ зa Eвpoпeйcĸи Глaвeн пpoĸypop нe я иcĸaт ШУШУMИГИ ĸaтo ЦAЦAPATA и вcичĸaтa Бългapcĸa ĸopyмпиpaнa caн oт вcичĸи пapтийĸи ……….!
    Πpeдcтaвитeлитe нa Бългapия , ĸoитo ca глacyвaли нa 20.Фeвpyapи 2019 г. cpeщy нeя – тpябвa дa бъдaт пyбличнo eĸзeĸyтиpaни – избeceни в цeнтъpa нa Coфия !

    “ За разлика от ĸaндидaтa нa Фpнция , Кьовеши е представила статистика как за пет години като Главен прокурор в Националната Дирекция за борба с корупцията е пратила през съда в затвора MИHИCTPИ , ДEΠУTATИ , MAГИCTPATИ и други BИCШИ ФУHKЦИOHEPИ oт PAЗЛИЧHИ ΠAPTИИ , като повдигнатите от нея обвинения са довели до отнемане на имущество за над 3 MИЛИAPДA EBPO ! Що се отнася до борбата с измамите сEеврофондове, другите двама кандидати едва успяха да си спомнят по няколко дела, в които са участвали, докато румънката каза, че е имала повече от 2000 такива дела, посочва
    На вчерашното изслушване Лаура Кьовеши е предизвикала аплодисменти при изслушването й, съобщава още изданието. ! “ – в. “ CEГA „

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 − 15 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.