Последни новини
Home / Законът / ВСС пак влезе в спор за електронното правосъдие, отложи произнасянето си

ВСС пак влезе в спор за електронното правосъдие, отложи произнасянето си

Defakto.bg

Кой, в крайна сметка, ще изгражда електронното правосъдие и ще стане ли то част от цялостното електронно управление на страната? Този въпрос отново изникна пред пленума на ВСС днес. Поводът бе предложение за извънредна точка в дневния ред по темата, което срещна отпор.

Миналата седмица, на среща на кадровиците с вицепремиера Томислав Дончев и шефа на „Електронно управление“ Атанас Темелков стана ясно, че тяхната визия е за обща система, за един „държавен хибриден частен облак“. Както и че само съдебната власт не е дала темите и заданията, които да бъдат включени в общия пул.

Днес обаче от изказвания на кадровици се разбра, че им се предлага генерална визия за електронното правосъдие до 2023 г., която повече няма да се променя. А в нея са заложени мерки и актуализации, според които ВСС сам ще си го изгражда.

Проблемът бе повдигнат от Даниела Марчева, която попита защо тази актуализация се внася на пожар, без обсъждане в ресорните комисии.

Драгомир Кояджиков се присъедини: „Това, което ще бъде правено и е направено от държавата – облака, както ни обясни вицепремиерът Дончев, сега ние паралелно ще го правим за 6,5 милиона ли?“

Боян Магдалинчев отговори, че от 2016 г. има решение на ВСС сам да си прави този проект. А миналата седмица за първи път се е казало, че се подготвят промени в закона, за включване на електронното правосъдие в електронното управление.

„Това е изключитено несериозно и абсолютно непонятно, това е един от най-важните стратегически въпрос пред този ВСС. Изрично ни обясниха от ОПДУ, че каквото заложим, това ще бъде“, обяви Даниела Марчева. И настоя точката да не се включва в дневния ред днес.

Огнян Дамянов попита дали днес е последният срок за произнасяне, а оттам и ще има ли фатални последици.

Оказа се, че няма.

Калина Чапкънова, шеф на комисията по информационни технологии, предложи въпросът първо да бъде обсъден там, а после в пленума на ВСС.

Като вносител Боян Магдалинчев оттегли точката.

About De Fakto

Проверете също

Прокурорите от ВСС: Поисканата оставка на Иван Гешев грубо засяга независимостта на съдебната власт 

  Призивът за  оставката на Иван Гешев като главен прокурор на Република България  е  грубо …

На 19 февруари ще е писменият изпит за първоначално назначаване на длъжност „прокурор“ в районните прокуратури

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет определи, 19 февруари 2022 г. (събота) за дата на писмения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.